Una revista extraordinària com el nostre territori i paisatge
(Aquest escrit ha estat publicat com a pòrtic del número 15 de la revista Cultura i Paisatge)
Gràcies per oferir-me la possibilitat d’escriure aquestes ratlles, i de fer-ho en un número tan especial com és el número quinze que, per tant, vol dir que aquesta revista també celebra el seu quinzè aniversari. És doncs tot un honor poder escriure aquesta salutació per agrair la feina de les persones que la fan possible, i per valorar la importància que té una publicació d’aquestes característiques, que considero que és una eina magnífica per a ajudar a fer un país més culte i més lliure.
La revista Cultura i Paisatge fa una gran tasca de divulgació del patrimoni natural i cultural del nostre país, centrat principalment en el territori que abasta la Ruta del Cister, i ens el fa conèixer, valorar i estimar, fent-nos entendre que és una herència que hem rebut i que hem de preservar, de la millor manera possible, per poder-la llegar als nostres descendents.
Per a un servidor és un luxe tenir un exemplar de Cultura i Paisatge a la Ruta del Cister a les mans, no només pels continguts, amb uns textos i imatges que són excel·lents, sinó també pel format, la presentació i qualitat de la revista en general. Soc dels que m’agraden més les revistes en paper, però he de reconèixer que també és molt important que una revista com Cultura i Paisatge estigui digitalitzada i penjada a la pàgina web, fent que els reportatges i articles de cada número estiguin a l’abast de tothom. És evident que els continguts d’aquesta revista, encara que hagin estat escrits al primer número ara fa quinze anys, continuen sent plenament vigents i actuals.
Només llegint el sumari de cada número ja m’adono que tots els continguts estan molt ben triats i són interessantíssims. Cada article m’aporta nous coneixements, ja sigui sobre coses que imaginava que ja coneixia prou bé, com d’altres que descobreixo gràcies a la revista. I si ens fixem en els noms de les persones que signen cadascun dels articles, ens adonarem que són persones amb una solvència contrastada, que són referents de primer nivell i especialistes en cada tema, que destaquen pel rigor dels seus estudis i dels seus escrits.
Vull felicitar el director de la publicació, el senyor Josep Maria Rovira i Valls, per la tasca que fa, i desitjar-li un ‘Per molts anys!’ ben sincer, perquè de projectes com aquest sempre convé que n’hi hagi. I vull fer extensiva la felicitació a tots els membres del consell assessor de la revista i a tots els col·laboradors i persones que hi estan implicades, així com als responsables de les institucions que hi donen suport, ja siguin els consells comarcals de la zona, la Generalitat o la Diputació de Tarragona.
Els que estem enamorats del nostre país i captivats per la història, som ben conscients que ens cal recuperar i preservar la nostra identitat i memòria històrica, i que convé que això es faci des de cada poble, perquè fent poble és la millor manera de fer país. La divulgació del patrimoni és molt important, ja sigui parlant d’art, d’un paratge o d’un arbre històric, de castell, ermites o convents, del món del vi o de la gastronomia, de personatges de la història, tant si són pintors, com escultors, escriptors, etc. I això és el que fa que la revista Cultura i Paisatge sigui tan valuosa i necessària.
Ja tinc ganes de llegir aquest nou número que ara teniu a les mans, perquè sé que m’agradarà aprendre més coses d’una nissaga com la dels Català, enguany que hem commemorat l’Any Francesc Català Roca, perquè considero que són uns referents en molts aspectes, tant en l’àmbit professional com en l’àmbit nacional, pel seu compromís ferm i militant al servei de Catalunya. Sé que també hi ha continguts sobre el president Francesc Macià, o sobre la iconografia de Sant Jordi que és un tema que també m’interessa i em fascina molt. I també tinc curiositat pel reportatge sobre els estris de beure a galet, que particularment sempre m’han agradat molt, siguin càntirs o porrons, però tenint sempre present que una cosa és que un mateix begui a galet, i una altra, de molt diferent, com diu l’expressió popular, que ens facin beure a galet.
Coneguem, estimem i preservem sempre la cultura i el paisatge.
Quim Torra i Pla
131è president de la Generalitat de Catalunya
Girona, 21 d’octubre de 2022