L’últim octubre d’en Miquel Pairolí
Fa unes tres setmanes vaig visitar en Miquel Pairolí al Trueta. Estava molt prim, la malaltia era implacable, però em va rebre assegut, la mirada serena i el gest cordial i reposat de sempre. Havia de fer-li entrega de la serra d’or, el premi que havia rebut pel seu últim dietari i que ja no va poder anar a recollir personalment.
Uns mesos abans l’havia conegut per primer cop. Per mi, en Miquel era l’Escaire i el Punt, un articulista de referència, íntegre, granític en la defensa d’uns principis, d’una prosa modèlica i sense una esquerda, com de fang de càntir, infal·lible, un cirurgià de la paraula escrita. L’amic Xevi Planas l’havia convençut de llançar-se a l’aventura d’editar el seu darrer dietari. Com seria aquella obra que volia representar el pas del temps? “L’he titulat Octubre”, em va dir, quan ens acomiadàvem.
A l’habitació de l’hospital no vaig estar-hi massa temps. En Miquel va obrir la capsa on es guardava la petita serra d’or. Se la va mirar, va encetar un somriure, i, discretament, la va guardar a la tauleta del costat del llit. Vaig murmurar: “Quedarà bé al menjador de Quart”. Va tornar-me a mirar i, amb uns ulls divertits, irònics, em va contestar: “La posaré a prop del rellotge”.
Al vespre, a casa, vaig sentir un impuls irrefrenable de rellegir l’Octubre. El pit roig, La Creació de Haydn, la sega, el talent i l’èxit, la rosa dels vents, inquietud, buidor, Josep Pla, les eines del mas, el Lighea de Lampedusa, Guillem Simó, una ala de papallona, l’arpella, i el gran text final, llibertat de morir. Totes aquelles imatges creades per en Miquel per a nosaltres se’m feien més fortes que mai, sorgides de la terra, la terra que no passa mai, que no cau mai, que hi és sempre. I vaig recordar també la presentació que vam fer junts a la llibreria 22, l’últim octubre d’en Miquel, quan vaig citar una de les seves frases que més m’agraden: “La literatura és una de les formes de la felicitat”.
La tarda s’escolava, pacient, amarada amb la llum farinosa que sorgia d’un cel d’escata.
(Publicat al diari AVUI, el dimecres 7 de juliol, amb motiu del traspàs d’en Miquel Pairolí)
PS. I només vull afegir la tristesa immensa que sento no només per la pèrdua d’en Miquel, autor en plena maduresa creativa, sinó pel tractament injust, mensypreable i provincià que molt mitjans barcelonins han fet de la mort d’un dels grans escriptors catalans contemporanis. Barcelona! quan aprendràs a ser la capital d’un país!
(Si voleu veure l’article publicat cliqueu aquí)