Skip to main content

Correspondència clandestina. Cartes des de la presó de Girona

| Activitats

El dia 29 de novembre el president Quim Torra va participar en una nova presentació del llibre "Correspondència clandestina. 291 dies davant de la mort. Cartes des de la presó de Girona (1940)". En aquesta ocasió la presentació es feu a la sala Ermessenda del Museu d’Història de Girona i també compta amb les intervencions del professor emèrit d’Història de l’Educació de la Universitat de Girona, Salomó Marquès i Sureda, i de l’autor i curador de l’obra, Josep Casadellà i Turon, que foren presentats per la directora del Museu d’Història, Sílvia Planas Marcé.

El president Torra és l’autor del pròleg d’aquest llibre que explica el que va comportar l'entrada de l'exèrcit franquista el 4 de febrer de 1939.  El llibre detalla com un enorme aparell de repressió es posava en marxa a través de depuracions, tribunals de responsabilitats polítiques, confiscacions i consells de guerra sumaríssims, tot fent èmfasi en el cas de Josep Turon i Mir, líder a Santa Coloma de Farners del sindicat agrícola Unió de Rabassaires l’any 1934 i alcalde d’aquesta població entre el 9 de setembre i el 21 d’octubre de 1937, i que va ser jutjat per un Tribunal Militar en Consell Sumaríssim d'Urgència i amb la petició fiscal de pena de mort.

El llibre publica la correspondència clandestina que Josep Turon va adreçar al seu amic Josep Alsina, que també havia estat a la presó de Girona. Aquestes cartes són un testimoni del que suposava estar reclòs a la presó en espera de l'execució de la sentència i dels moments en què aquesta es va fer realitat en alguns casos. Pel que fa a Josep Turon, ell mateix explica que el Consell de Guerra que el jutjà no havia pogut provar cap fet concret contra ell i que totes les acusacions eren per la seva ideologia esquerrana i per la seva pertinença al Comitè i a l’Ajuntament. Josep Alsina, conscient del valor històric d'aquesta correspondència, la va transcriure i avui apareix publicada amb l'edició de Josep Casadellà, net de Josep Turon.

20231129 llibre Museu