Skip to main content

La restitució renaixentista del Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat

| Activitats

El president Quim Torra va assistir el dilluns 29 de juliol a l’acte de presentació i inauguració oficial de les obres de restauració que s’han fet al Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat. Fou el president Torra qui en la seva etapa de president de la Generalitat va propulsar aquesta intervenció amb l’objectiu que un espai tan solemne com és el Saló Sant Jordi recuperés el seu aspecte més original renaixentista i s’enretiressin les pintures, amb continguts marcadament espanyolistes imposades, aviat farà cent anys, durant la dictadura de Primo de Rivera.

La decisió de tirar endavant aquesta intervenció va ser un acord pres l'any 2019 pels experts de la Comissió per a l’estudi de la decoració pictòrica del Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat. Aleshores Quim Torra era president de la Generalitat i va voler reprendre una restitució que ja s’havia volgut fer l’any 1932, però que va quedar estroncada amb l’esclat de la Guerra del 1936-1939. Finalment, la restauració ha estat possible, i després de consensuar un projecte d’adequació i d’unes intervencions que han durat molts mesos i s’ha fet amb molt de criteri i amb molta cura, els tècnics han aconseguit treure les pintures decoratives de gran format que cobrien les parets i les voltes del sostre i que enfosquien l’espai.

El president Torra celebra que s’hagi pogut recuperar al màxim la majestuositat i l’aspecte original que l’arquitecte renaixentista Pere Blai havia previst per a aquest espai, recuperant l’entrada de llum natural, que li torna a donar una lluminositat i amplitud que el dignifiquen. També valora molt positivament la recuperació d’algunes decoracions del pintor Torres , que havien estat encomanades pel president de la Mancomunitat de Catalunya Enric Prat de la Riba, i que havien quedat tapades amb la intervenció que es va fer l’any 1926, fet que també significa un desgreuge i una reparació històrica i reconeixement envers aquest artista.

Després d’aquest institucional, que es va presentar com ‘Reneix Sant Jordi’ i que fou presidit pel president Aragonès acompanyat per tot el govern actual i per una bona representació institucional i de la societat civil, el president Torra va mostrar públicament el seu agraïment per la feina feta a la Comissió d’Experts i als professionals que hi havien intervingut i que ho havien fet possible.