Skip to main content

Reeixit homenatge a Antoni Desvalls i als defensors de 1714

| Activitats

Coincidint amb els actes commemoratius de l’Any Desvalls promoguts pel Govern de Catalunya arreu de Catalunya, el dimarts 10 de setembre es va celebrar a l’Auditori Josep Irla de Girona un homenatge organitzat pel president Quim Torra. Aquest fou el tercer reconeixement que el president Torra feia a Girona d’ençà que hi va establir la seva oficina d’expresident. L'any 2021 va organitzar un Homenatge al president Barrera, l'any 2022 un Homenatge Nacional a Patrícia Gabancho i, el 2024, l’Homenatge a Antoni Desvalls, que es feia extensiu també a tots els homes i dones que van defensar les llibertats de la nació catalana durant la guerra de Successió. Tots tres actes han tingut en comú que han servit també per a commemorar la Diada Nacional de Catalunya i d’inici del nou curs polític.

L’eix central de l’homenatge, que fou enregistrat i es pot recuperar en aquest enllaç al canal de YouTube del president Torra, era una conversa entre el comissari de l’Any Desvalls, Marc Clotet, i el president Quim Torra, per repassar la trajectòria i la importància del personatge, però l’acte també comptà amb diverses col·laboracions musicals. La primera fou a càrrec del cornamusaire i flabiolaire osonenc Ramon Redorta, que va prèviament havia rebut els assistents a l’acte ambientat l’entrada a l’Auditori amb peces com la Balanguera o la Muixeranga, entre d’altres, i vestit per a l’ocasió amb la indumentària pròpia dels miquelets, que es llueix en molts actes de recreació històrica. Ja a dins l’auditori, el músic interpretà amb flabiol i tambor, dues tonades pròpies de l’època, que van ser la popular cançó d’Els Tres tambors i la Marxa de les Reials Guàrdies Imperials de Catalunya, que és una marxa austriacista de la guerra de Successió. En acabat, pujà a l’escenari l’empordanesa establerta a Girona, Gemma Pla, que cantà la cançó popular Plany.

Després d’aquesta introducció musical i poètica, pujaren a la palestra el comissari de l’Any Desvalls, el manresà Marc Clotet, i el president Quim Torra, que compartiren amb el nombrós públic que omplia la sala una conversa que girà entorn el paper que tingué Antoni Desvalls a la guerra de Successió.

L’acte acabà amb un últim toc musical, a càrrec del Cor Maragall de Girona que, sota el mestratge de la directora, Sara Pujolràs, interpretà dues cançons del repertori tradicional i popular català, com són La cançó de beure i La presó de Lleida. Finalment, l’acte es va cloure amb el cant de l’Himne Nacional de Catalunya, Els Segadors, per part de tots els assistents a peu dret. 

En el següent enllaç (a partir del minut 15.35), podeu veure el reportatge de l'acte de Televisió de Girona, i al web Pedres de Girona també hi trobareu un interessant reportatge fotogràfic de l'acte