Skip to main content

'Persones essencials': el president Quim Torra conversa amb la doctora Patricia Ortiz

La pandèmia de covid-19 que va esclatar el 2020 va implicar una aturada de la societat com no s’havia vist mai. Durant el període de confinament més intens, tan sols es va permetre l’activitat i la mobilitat d’uns sectors de l’activitat econòmica i social que vam anomenar els ‘sectors essencials’. El president Quim Torra i Pla, tres anys després de l’esclat de la crisi sanitària i econòmica, emprèn unes converses enregistrades en vídeo amb persones d’aquests sectors essencials: sanitari, emergències, alimentació, pagesia, recerca, tercer sector, etc.

La primera conversa de la sèrie ‘Persones essencials’ és amb la doctora Patricia Ortiz, cap de servei del departament de medicina intensiva de l’Hospital Josep Trueta, que explica l’experiència de ser a primera línia d’acció per aturar l’avenç dels contagis de covid-19.

En la conversa, la doctora Ortiz i el president Torra tracten dels primers moments viscuts, els primers malalts que arribaven als hospitals, l’escassedat de sistemes de protecció, el desconeixement inicial, les morts solitàries, la solidaritat ciutadana amb el sector, els aplaudiments als balcons cada dia, la vulnerabilitat personal, la readaptació dels hospitals, la consideració d’essencials, el prestigi de la professió i la consideració social, etc.

‘Cuidem les persones que ens cuiden?’, es pregunta el president Quim Torra en aquestes converses. ‘Com a país, tenim clar qui és essencial i el tractem com mereix?’, continua en la seva revisió d’allò que va passar fa tres anys, que va durar fins fa ben poc, i que sembla que la societat i la política ha tingut pressa per deixar enrere i passar pàgina. Amb ‘Persones essencials’, ens preguntem si hem extret les lliçons que calia després d’una experiència traumàtica que va deixar desenes de milers de morts a Catalunya i que va commocionar una societat que ja ha tornat a la normalitat d’abans.

PERSONES ESSENCIALS