"Amb la sentència de l'1-O, l'estat espanyol anunciarà ben fort i clar el seu nivell de qualitat democràtica"
El president de la Generalitat, Quim Torra, ha declarat avui que la imminent sentència del Tribunal Suprem sobre l’1-O anunciarà “ben clar i ben fort quin és el nivell de qualitat democràtica de l’estat espanyol i dels tribunals, quina és la seva acceptació de la dissidència política i el seu respecte dels drets i les llibertats que s’haurien de garantir en un país modern”. Torra, que ha participat aquest matí en els Desayunos Informativos de Europa Press, a Madrid, ha assegurat que “no només els catalans esperem atents la sentència; l’espera Europa i bona part del món”, i ha deixat clar que la resolució judicial “marca un abans i un després”.
El cap del Govern ha insistit que a l’igual que la sentència del Tribunal Constitucional contra l’Estatut “va enterrar el pacte constitucional”, una sentència contra els presos polítics que “no sigui absolutòria, ens portarà a una nova etapa, a prendre de nou la iniciativa, a traçar en ferm el camí fins a culminar la independència”. Perquè, ha recordat, “ni els ciutadans que van votar ni els polítics que estan en presó preventiva des de fa 2 anys van ser violents o van incitar a la violència”. “Això és una falsedat emocionalment insuportable per a molta gent a Catalunya” , ha afirmat.
En aquest sentit, el president ha remarcat que “tots els drets que ens siguin negats, els tornarem a exercir”. “És el compromís de milers de ciutadans i el meu. És el meu deure i el compliré, més enllà de multes, inhabilitacions o amenaces”, ha subratllat.
El president ha defensat que “hi ha alguns drets i llibertats que estan per sobre de la Llei, la dura Llei espanyola” i que Espanya ha d’aplicar-les “d’acord amb els tractats subscrits”. I ha alertat que “si Espanya vol ser considerada una democràcia que respecta i defensa els drets dels ciutadans, aleshores ha d’escoltar totes les veus que s’han alçat al món reclamant-li que ho faci”. En aquest sentit el president ha recordat els informes del Grup de Treball de Detencions Arbitràries de l’ONU, d’Amnistia Internacional, els Pen Club Internacionals o diputats i senadors de tot el món en aquest sentit.
Quim Torra ha volgut deixar clar que “com a president donaré una resposta a la sentència que ofereixi una sortida a una societat que no vol quedar atrapada en un estat que no reconeix la seva voluntat democràtica”. Aquesta resposta, ha detallat el president “cercarà el màxim consens dels demòcrates a Catalunya per un programa que reprengui la iniciativa i torni a posar l’objectiu de la independència al centre de l’acció política”. “Estic convençut que no fallarem, que davant del repte sabrem respondre de l’única manera possible, junts en l’acció política”, ha reblat.
“No hi ha cap problema de convivència”
Durant la seva intervenció, el president ha negat “que hi hagi cap problema de convivència a Catalunya, el que hi ha és un problema de democràcia, d’imposició, de negació de la voluntat de la ciutadania”. Per al cap de l’Executiu “el conflicte neix de la imposició del silenci, no de l’expressió lliure de la veu ciutadana” i s’ha qüestionat “qui pot estar en contra de la capacitat de decisió dels ciutadans en una democràcia?”. I ha reblat “si els catalans no podem decidir, vol dir que som a l’estat espanyol per imposició”.
El president ha insistit que “Catalunya es proposa exercir el poder per la via del respecte escrupolós als drets civils, polítics i socials dels seus ciutadans”. Per això, s’ha mostrat convençut que “el poble de Catalunya no acceptarà, com tampoc no ho faré jo com a president, cap sentència que no sigui la lliure absolució”. I ha afegit “perseguir i castigar els que exerceixen drets és incompatible amb l’exercici i la defensa dels drets humans, que és com ens proposem viure a Catalunya”. “La no cooperació amb la injustícia és una obligació moral”, ha conclòs.
Torra ha defensat que l’immobilisme de l’estat respecte el conflicte polític català i la imminència de la sentència del Suprem comporta una “confrontació democràtica”, que ha definit “com una lluita pels drets civils, polítics i nacionals , davant un estat que no dialoga i que actua amb repressió, violència i amenaces per aconseguir els seus fins polítics”. I ha deixat clar que aquesta confrontació democràtica “s’expressa i s’expressarà sempre de forma no violenta, cívica i seguint l’estela que ja ha marcat la societat catalana aquests últims anys”.
Ha lamentat que aquesta confrontació no s’hagi convertit “en una entesa democràtica i que s’hauria resolt amb un referèndum acordat, vinculant i reconegut internacionalment”. I ha assegurat que aquesta confrontació, “en la nova etapa que s’obrirà a Catalunya, posarà en el centre de l’acció política l’exercici al dret d’autodeterminació, amb un programa de país”.
No a la investidura
El president ha criticat que el govern espanyol trenqués les negociacions per trobar una solució al conflicte polític amb Catalunya, però ha assegurat que “nosaltres seguim collats a la taula de negociació, esperant que el govern espanyol, sigui del color que sigui, s’assegui i respongui”.
En aquesta línia, Quim Torra s’ha referit a les 300 propostes presentades pel president Sánchez per a la seva investidura aquesta setmana, que ha qualificat “de pura retòrica” i que parteix “d’una premissa falsa e irresponsable”, perquè, ha reiterat “a Catalunya no hi ha un problema de convivència sinó de democràcia i respecte als drets humans”. “La proposta del president Sánchez és pitjor que una no-proposta, és una decepció”, ha afegit, i ha assegurat que “en coherència amb el nostre vot durant la tramitació dels pressupostos i de la investidura del passat mes de juliol, no podem atorgar-li la nostra confiança”.