"Si votar i defensar la democràcia és un delicte, sóc culpable"
El president de la Generalitat, Quim Torra, ha afirmat aquesta tarda que “som milers els catalans que estem disposats a acusar-nos com a culpables dels delictes d’haver votat”. En relació a la intenció de l’Advocacia de l’Estat d’inculpar votants pel referèndum de l’1 d’octubre, ha assegurat que “si són culpables, jo també ho sóc, perquè també vaig votar en el referèndum”. “Si votar és un delicte, sóc culpable; si defensar la democràcia és un delicte, sóc culpable; si defensar el dret a l'autodeterminació és un delicte, sóc culpable”, ha remarcat.
El cap de l’Executiu ha pronunciat la conferència Catalonia and the right to self-determination: an international perspective (Catalunya i el dret a l’autodeterminació: una perspectiva internacional) que ha fet aquesta tarda a l’ISCTE-Instituto Universitário de Lisboa (ISCTE-IUL). El president Torra hi ha estat convidat pel Departament de Doctorat i Màsters en Ciències Polítiques de l’ISCTE-IUL, així com pel Màster en Estudis Internacionals, amb associació amb el Centre de Recerca i Estudis de Sociologia i el Centre d’Estudis Internacionals (CEI-IUL) d’aquest centre universitari portuguès.
Durant la seva intervenció, el president Torra ha posat de relleu que “l’autodeterminació és la clau per a un futur conjunt, basat en la democràcia i el respecte mutu” i ha fet notar que “el futur de la Península Ibèrica no és només una plurinacionalitat, la qual cosa és innegable, sinó una pluralitat d'estats independents”.
Així mateix, ha afirmat que “el potencial de la Península Ibèrica no acabarà de desenvolupar-se mentre els drets de Catalunya com a nació siguin suprimits”. I ha afegit que el poble i el Govern de Catalunya “mereixen els mateixos drets que Portugal o Espanya per abordar els canvis del segle XXI amb les eines adequades d'un estat independent”.
En diversos moments de la seva intervenció, el president de la Generalitat ha denunciat “la resposta repressiva de l'establishment polític espanyol a la qüestió catalana”, amb la qual, ha advertit, “la Península Ibèrica està perdent la seva major oportunitat per assolir el seu màxim pes geopolític”. I ha afegit que l’estat espanyol “està tan obsessionat per mantenir la seva pròpia unitat que suprimeix la seva pròpia força geopolítica i la fa servir malament per justificar el seu comportament antidemocràtic”.
Quim Torra també ha fet notar que “qualsevol violació dels drets humans que el govern espanyol hagi promogut o consentit durant el darrer any es considera legal si va dirigida a mantenir Catalunya dins del regne d’Espanya”. I en relació amb el judici per l’1-O, ha assegurat que “està mostrant al món com de ridícul és suprimir un moviment democràtic en ple segle XXI”.
“El silenci no és una opció”
Davant del que està passant, ha advertit que “el silenci no és una opció” i ha denunciat que “permetre l'existència de presos polítics i exiliats a la UE és un precedent que tindrà conseqüències greus per al futur de la Unió”, perquè “altres països poden seguir l'exemple de Madrid si Brussel·les i les capitals europees no defensen els drets humans”.
En aquest context, ha assenyalat que en aquest “temps de creixent autoritarisme, defensar el dret a l’autodeterminació de Catalunya és en l’interès geopolític d’Europa”, perquè “mentre hi hagi presos polítics, exiliats i els drets del poble català siguin negats, la porta romandrà àmpliament oberta perquè els països autoritaris se sentin justificats a reprimir les seves minories nacionals”.
El cap de l’Executiu també ha insistit que, tal com demana l’opinió pública europea, “un problema polític requereix una solució política” i ha recordat el manifest en aquest sentit que han fet aquesta setmana 41 senadors francesos, el que van fer la setmana passada 700 intel·lectuals italians o el que van fer intel·lectuals portuguesos l’octubre de 2017.
Reobertura de la Delegació a Lisboa
El cap del Govern ha apostat durant la conferència per una “aliança de nacions ibèriques per al progrés democràtic”. “Una aliança d'iguals que puguin arribar al món i construir una millor península, mirant cap al futur i amb una major cooperació en tots els àmbits”, ha explicat.
El president ha expressat el seu desig que “Catalunya i Portugal continuïn cooperant en els propers anys”. Per aquest motiu, ha anunciat que “reobrirem la Delegació a Lisboa molt aviat” i ha donat les gràcies a “tots els catalans que durant aquest temps d'incertesa han contribuït a mantenir forta la relació entre les nostres nacions”.
En aquest sentit ha contraposat el fet que “mentre que l’autodeterminació és tractada per les institucions espanyoles com un delicte, la Constitució portuguesa reconeix en el seu setè article ‘o direito dos povos a l’autodeterminació i independència’”.
En un altre moment de la seva intervenció, Quim Torra ha assenyalat que “un estat independent català seria un exemple de com resoldre els conflictes històrics de manera democràtica” i també seria “un dels socis en l’esforç per promoure un món més democràtic, un món més europeu”.