Skip to main content

 

1 Abril 2020

Casos registrats a Catalunya

21.804 positius

2.093 defuncions

 

1 Abril 2020

El president Torra dona negatiu al test de covid-19 corresponent als 15 dies posteriors de la seva infecció

Després de 15 dies d'infecció de Covid-19, el president Quim Torra dóna un resultat negatiu al test, però continua el seu confinament a la Casa dels Canonges.

icona document Comunicat de l'Oficina del President Quim Torra sobre el seu estat de salut.

1 Abril 2020

El president Torra anuncia l’assaig clínic amb doctor Mitjà, Fundació per la Lluita Contra la Sida i Open Arms en una reunió amb l'Associació Catalana de Recursos Assistencials

El president de la Generalitat, Quim Torra, anuncia que el Govern ha endegat un assaig clínic dirigit pel doctor Oriol Mitjà i el seu equip, dins l’estructura de la Fundació Lluita contra a Sida que presideix el doctor Bonaventura Clotet, l’IrsiCaixa i en l’entorn de l’Hospital Germans Trias i Pujol, i la Fundació Open Arms, “per subministrar als nostres avis una medicina preventiva”.

El cap de l’Executiu ho ha explicat en el marc d’una reunió amb la junta directiva de l'Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA), on ha deixat clar “que les residències són una de les màximes prioritats i preocupacions dels Govern”. En aquest sentit, el president Torra ha assegurat que a través d’aquest estudi es treballa per protegir la gent gran que resideix en llars d’avis i en els professionals que treballen en aquests centres.

icona document Nota de premsa per anunciar la posada en marxa de l'assaig clínic.

1 Abril 2020

Més de 1.100 empreses catalanes ofereixen la seva tecnologia, material i capacitat de producció per fer front al covid-19

Un total de 1.160 empreses catalanes ja han ofert la seva tecnologia, material i capacitat de producció per fer front a l’emergència sanitària provocada pel Covid-19. Es tracta d’empreses que s’han registrat en un marketplace digital creat pel Govern a través d’ACCIÓ que recull ofertes i demandes i posa en contacte les empreses que ofereixen les seves capacitats amb les que en necessiten.

icona document Nota de premsa del Govern amb les dades de les primeres setmanes de funcionament del 'marketplace'.

1 Abril 2020

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies fa un comunicat sobre l'afectació del coronavirus a les residències de gent gran

 

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, juntament amb l’Ajuntament de Barcelona i el Departament de Salut posa en marxa el Pla Clínica Social per reubicar en clíniques mútues de treball persones que viuen a residències de gent gran i presenten simptomatologia del Covid-19.

icona document Comunicat del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies.

 

1 Abril 2020

El Govern delimita la celebració de les cerimònies funeràries per a limitar la propagació i el contagi per la covid-19

Davant les demandes diverses d’informació rebudes als darrers dies en relació a les vetlles i cerimònies funeràries, d’acord amb la normativa actualment vigent, el Departament de Salut comunica el següent:

  • Estan prohibides les vetlles en tot tipus d’instal·lacions públiques o privades, així com també en els domicilis particulars.
  • Les cerimònies religioses o civils de comiat es posposen fins a la realització de l’estat d’alarma.
  • L’acompanyament del finat a la seva destinació final queda reduït a un màxim de tres familiars o propparents, a banda del membre de la confessió religiosa del finat, encarregat de dur a terme el ritus de comiat. Caldrà respectar la distància de seguretat d’un a dos metres entre els assistents.
  • La destinació final del difunt pot ser l’enterrament o la incineració. Les famílies poden optar per qualsevol d’aquestes dues opcions, independentment de quina sigui la causa de la mort.

Els serveis funeraris tenen l’obligació de garantir els drets de la família a l’acompanyament del finat a la seva destinació final i l’opció sobre el seu destí final (enterrament o incineració).

2 Abril 2020

El periodista Josep Cuní (SER) entrevista el president Quim Torra

El president de la Generalitat, Quim Torra, alerta que, davant la crisi econòmica i social que derivarà de la Covid-19, les administracions tenen el deure inexcusable de carregar amb el cost de la crisi i no fer-la pagar als ciutadans ni a les empreses”. I assegura que “tots els recursos que tenen les administracions han d’anar dedicats als nostres ciutadans i a les empreses”.

En una entrevista al programa Aquí, amb Josep Cuní, de Ser Catalunya, Quim Torra demana un esforç de totes les administracions, especialment de l’estat espanyol, per donar tranquil·litat als treballadors i a les empreses. “Si vam ser capaços de recuperar els bancs amb 60.000 milions d’euros, ara hem de ser capaços de recuperar el millor que tenim: la nostra gent”, subratlla.

2 Abril 2020

Més de 8.500 persones aprenen català en línia durant l'emergència sanitària

Un total de 8.564 persones han entrat al curs en línia de català Parla.cat durant el mes de març i hi han fet activitats amb la modalitat sense tutoria, que és gratuïta. D’aquestes, 6.040 persones resideixen a Catalunya, 1.152 viuen a la resta de l’Estat espanyol i 1.372 són a l’estranger. Tot i que la crisi sanitària ha comportat la interrupció dels cursos tutoritzats pel Consorci per a la Normalització Lingüística, la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura ha mantingut les dues plataformes Parla.cat i Aulamestra.cat per a totes les persones que volen formar-s’hi de manera autodidacta i lliure.

icona document Nota de premsa de Política Lingüística per exposar l'ús i disposició de recursos en línia per a l'activitat d'aprenentatge del català.

2 Abril 2020

En la seva voluntat de transparència, el Govern obre les dades de milers de tests de la covid-19 realitzats a Catalunya

El Govern ofereix en format de dades obertes l’evolució de la COVID-19 al territori català amb dades segmentades per sexe, tram d’edat o àrea bàsica de salut, una informació que es posa a la disposició de professionals, investigadors, periodistes i a la ciutadania en general.

Els conjunts de dades són els següents:

2 Abril 2020

S'avança a l'escola concertada el pagament de les despeses de funcionament per aconseguir millorar la seva liquiditat

El president de la Generalitat, Quim Torra, i el conseller d’Educació, Josep Bargalló, asseguren, durant la reunió que han mantingut amb el Consell Escolar de Catalunya, que el Govern, “conscient dels problemes de liquiditat dels centres concertats”, avançarà durant aquest mes d’abril no només els pagaments de febrer, sinó també els de març.

D’aquesta manera a banda del pagament mensual de les nòmines del professorat de la concertada que el Departament d’Educació fa al final de cada mes, avançarà el finançament de les despeses de funcionament, el que es coneix com a mòduls, que fins ara es pagaven amb un decalatge de 2 mesos i fins fa tot just un any i mig era de 3 mesos.

A més, durant la reunió, que té lloc per via telemàtica, el cap de l’Executiu ha insistit en la necessitat que els alumnes, “sense distincions”, puguin seguir els seu aprenentatge. La segona avaluació va finalitzar el  12 de març i el Govern ara estudia com portar a terme la tercera avaluació. El president Torra, “conscient que no tots els infants i joves disposen d’un entorn favorable”, ha deixat clara la prioritat del Govern perquè els alumnes puguin continuar els seus estudis i  definir “la tornada dels alumnes” al centre, quan hagi de tenir lloc, que també haurà de tenir en compte “el component  psicològic”.

icona document Nota de premsa del Govern sobre la reunió del president Quim Torra amb el Consell Escolar de Catalunya.

2 Abril 2020

El president Torra fa una ronda de converses telefòniques amb representants de les diferents confessions religioses de Catalunya

3 Abril 2020

El Govern activa ConfinApp, una aplicació basada en IA per gestionar amb la ciutadania les seves necessitats durant l'etapa del confinament i postconfinament

El Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública posa en marxa ConfinApp, una aplicació que neix amb la voluntat d’esdevenir l’eina de referència per a la ciutadania per gestionar la fase de confinament i postconfinament.  

ConfinApp, disponible al web confinapp.cat (i properament als markets de Google i Apple), pretén ser un acompanyament i la porta d’entrada a tota la informació i serveis que el Govern de Catalunya posa a disposició de la ciutadania, autònoms i empreses durant i després del confinament. Una de les principals funcionalitats és un assistent virtual basat en intel·ligència artificial (IA), orientat a donar resposta a les principals inquietuds o dubtes que aquesta crisi genera entre la ciutadania, des d’aspectes relacionats amb les mesures d’higiene i salut; els desplaçaments permesos i prohibits durant l’Estat d’Alarma; certificats i tràmits administratius; cobertures d’assegurances; aspectes tributaris; ajuts i mesures de suport a treballadors, empreses i autònoms; dubtes sobre el curs escolar, etc.

icona document Nota de premsa de presentació de ConfinApp.

3 Abril 2020

Els contagis a tot el món ja superen el milió de persones, gairebé la meitat a Europa

3 Abril 2020

El president Quim Torra acorda amb els rectors de les universitats catalanes allargar les classes online els mesos d'abril i maig

El president de la Generalitat, Quim Torra, es reuneix per videoconferència amb els rectors de les universitats catalanes, amb els quals acorda que totes les activitats lectives es reprendran en modalitat no presencial després de Setmana Santa i es faran de manera virtual durant els mesos d’abril i maig, a l’espera de l’evolució de la pandèmia i de les mesures que calgui aplicar per a la seva contenció i que dictaran les autoritats competents.

En aquest sentit, en el decurs de la sessió de treball no s’ha descartat que es puguin fer algunes activitats presencials més endavant, al juny, una decisió que es prendrà en funció de la situació d’emergència sanitària i d’acord a l’autonomia universitària.

El president ha agraït als rectors la capacitat de resposta “ràpida” i “l’esforç d’adaptació” dels centres universitaris davant la nova situació, tant del personal docent i investigador, com del personal d’administració i serveis i dels estudiants. Així mateix, s’ha posat en relleu “la contribució a la investigació científica de la Covid-19” de les universitats, els centres de recerca i els hospitals, així com també tot el suport  material i logístic al sistema de Salut de Catalunya amb la cessió material i la incorporació voluntària dels estudiants universitaris d’àmbit sanitari.

icona document Nota de premsa de la reunió del president Quim Torra amb els rectors de les universitats.

3 Abril 2020

Justícia publica un guia de recomanacions perquè els pares separats arribin a acords durant el confinament

3 Abril 2020

El Govern publica una infografia del balanç de l'acció dels departaments per lluitar contra la covid-19

 

20200403 infografia balanç feina feta

 

3 Abril 2020

El president Torra anuncia que s'ha aconseguit homologar un altre respirador fabricat a Catalunya

4 Abril 2020

El president Quim Torra envia una carta a tots els ajuntaments de Catalunya per agrair el seu esforç en la lluita contra la covid-19

 

20200404 carta als ajuntaments

El president de la Generalitat, Quim Torra, s’ha dirigit avui per carta a tots els alcaldes i alcaldesses de Catalunya per expressar el seu “agraïment i reconeixement” per la tasca que estan portant a terme per combatre “la greu crisi sanitària” causada per la COVID-19.

 

4 Abril 2020

El comitè tècnic del Procicat acorda aixecar el confinament específic a la Conca d'Òdena

El comitè tècnic del Procicat acorda aixecar el confinament específic a la Conca d’Òdena i que el confinament en aquesta àrea sigui el mateix que a la resta de Catalunya. Tanmateix, sí que continuaran, com a la resta del país, els controls dinàmics per fer respectar amb tot el rigor el confinament vigent a tot Catalunya. Així n’ha informat el Govern en la compareixença diària que realitza per donar a conèixer l’evolució del coronavirus a Catalunya.

icona document Nota de premsa del Govern informant de l'acord del comitè tècnic del Procicat.

5 Abril 2020

El Servei Català de la Salut (CatSalut) i el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) posen en marxa un nou centre d’operacions logístiques

El Servei Català de la Salut (CatSalut) amb la col·laboració del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) posa en marxa un nou centre d’operacions logístiques de materials pesats i de volum. La plataforma concentra les compres fetes pel CatSalut a l’inici de la pandèmia i les cessions i donacions de materials de les clíniques privades, entitats públiques, altres centres i particulars.

Entre els materials es troben equips d’electromedicina, palets de llenceria, fungible sanitari, equips de protecció individuals (EPI) i mobiliari com llits, cadires o neveres. Fins el moment han estat revisats 148 respiradors, dels quals 117 són operatius.

5 Abril 2020

"Sense tests i amb la sobrecàrrega als hospitals cal prorrogar el confinament total; aixecar-lo seria una temeritat", diu el president Torra en la reunió amb Pedro Sánchez

El president de la Generalitat, Quim Torra, trasllada al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que la Generalitat està “d’acord” amb la pròrroga de l’estat d’alarma, “però també demanem la pròrroga del confinament total, excepte els serveis essencials”.

“En aquest moment, sense un pla de tests massius, sense poder garantir que disminueixi el nombre de pacients a les UCI, sense proves ni fàrmacs suficients, i amb l’actual sobrecàrrega als hospitals i l’esforç que ja porten al damunt els nostres professionals, si volem seguir un criteri de rigor i prudència no podem fer altra cosa que seguir confinats totalment”“El contrari seria una temeritat”, diu Torra.

El president ha demanat escoltar els experts, que aconsellen prorrogar el confinament total, i ha alertat que, si no es fa així, milers de treballadors “s’exposaran a la infecció quan vagin a treballar sense les proves i la seguretat que cal donar-los”“Demanem que se’ns torni a escoltar: no volem que el govern d’Espanya s’equivoqui novament. No ens ho podem permetre. No és el moment de relaxar-nos ni abaixar la guàrdia”, reclama Quim Torra.

Aquesta petició ha estat una de les que ha fet el cap del Govern durant la reunió, per via telemàtica, que ha mantingut amb Pedro Sánchez i els presidents de les comunitats autònomes per fer el seguiment de l’evolució de la pandèmia de la Covid-19.

icona document Nota de premsa de la reunió del president Quim Torra amb el president Pedro Sánchez i els presidents autonòmics de l'estat espanyol.

6 Abril 2020

Reunió amb el sector de l'esport per agrair el "sacrifici extraordinari" davant la covid-19

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha aprofitat avui la reunió que ha mantingut amb els màxims representants del sector de l’esport per agrair-los el “sacrifici extraordinari” que des del primer moment va assumir.

El cap de l’Executiu també els ha traslladat “un missatge d’ànim col·lectiu” i el suport del Govern, conscient de la situació que travessa el sector, “un dels primers i més afectats”, ha dit.

A la sessió de treball, que ha tingut lloc per videoconferència, també hi han pres part la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, el secretari general de l'Esport i l'Activitat Física, Gerard Figueras, el director del Consell Català de l'Esport, Antoni Reig, i el director del CAR de Sant Cugat, Ramon Terrassa, a més del director del Circuït de Catalunya, Joan Fontseré; el president de la Unió de Federacions Esportives de Catalunya, Gerard Esteva; el president de la Unió de Consells Esportius de Catalunya, Jaume Domingo; el president del Col·legi de Professionals de l’Esport de Catalunya, Pere Manuel; el president de la Volta Ciclista a Catalunya, Rubén Peris; el president de la Federació Catalana de Fútbol, Joan Soteras; el president de la Federació Catalana de Bàsquet, Ferran Aril; el president del Consell Escolar de Barcelona, Jaume Mora; el president de la Federació Catalana de Natació, Enric Bertran; el president de la Plataforma ProSeleccions Catalanes, Xavier Vinyals, i, en representació del Consell de l'Esport Universitari de Catalunya, Ulpi Roman.

icona document Nota de premsa sobre la reunió amb els representants del sector de l'esport.

7 Abril 2020

El Govern aprova la creació del Programa Orfeu per abordar el cribratge massiu de la població per detectar la covid-19

El Govern aprova la creació del Programa Orfeu per abordar el cribratge massiu de la població per detectar la Covid-19. Aquest programa preveu activar les màquines PCR que ja disposen els centres de recerca de Catalunya i adaptar-se per poder crear els testos necessaris per a la detecció de la malaltia.

La consellera de la Presidència ha apuntat que “en una primera fase, el programa preveu realitzar 170.000 testos en un període de sis setmanes. Una xifra que es pot incrementar amb la posada en marxa d’una segona fase, en la qual s’incorpori la capacitat de fer PCR que ja disposen les universitats”.  L’objectiu del Govern és fer una detecció massiva del Coronavirus “per garantir la salut pública en la fase de confinament de la població” perquè “el desconfinament passa, sens dubte, per un cribatge el més massiu possible de tota la població”.

Aquest programa, impulsat pel Departament d’Empresa i Coneixement i el Departament de Salut, representarà una inversió per valor d’1’4 Milions d’euros.

icona document Nota de premsa sobre la creació del Programa Orfeu.

7 Abril 2020

El president Torra encarrega a Oriol Mitjà l’elaboració d'una proposta d’estratègia per a la recuperació de l’activitat social i econòmica post-confinament

El Govern ha acordat encarregar un informe que serveixi de base per implementar l’estratègia científica i tècnica, que permetrà valorar les mesures de salut pública i d’altres necessàries per controlar la infecció en la població i recuperar l’activitat social i econòmica després de la situació de confinament. També servirà per assessorar la implementació de l’informe fins a la normalització de la situació. Serà un informe coordinat pel Departament de la Presidència.

Com a assessor i responsable de l’elaboració de l’informe, a proposta del president, l’Executiu ha nomenat Oriol Mitjà i Villar, el qual no percebrà cap retribució per aquestes funcions ni tindrà cap dret de naturalesa econòmica per assistir a les reunions derivades d’aquest acord, ni tindrà dret a cap tipus d’indemnització. Aquest informe es lliurarà al president de la Generalitat en un termini de 15 dies i se’n donarà compte al Govern de manera immediata al seu lliurament.

icona document Nota de premsa sobre l'encàrrec del president Quim Torra a Oriol Mitjà.

7 Abril 2020

El Govern aprova un nou decret de mesures en matèria econòmica i social per pal·liar els efectes de la pandèmia del coronavirus

El Govern de la Generalitat aprova un nou Decret llei de mesures econòmiques, socials i administratives per fer front a la pandèmia del coronavirus i reduir l’impacte negatiu d’aquesta crisi sobre les famílies i empreses.

En matèria econòmica, el Decret inclou els nous períodes de presentació i ingrés per a determinats tributs propis i cedits de la Generalitat que van quedar suspesos el 14 de març passat per la declaració de l’estat d’alarma. D’aquesta manera es concreta la normativa aplicable per a aquells tributs que tenen particularitats especials en els terminis de presentació i liquidació, amb l’objectiu de facilitar el compliment de les obligacions tributàries i garantir la seguretat jurídica dels contribuents.

icona document Decret Llei de mesures econòmiques, socials i administratives per pal·liar els efectes de la pandèmia generada per la COVID-19

icona document Nota del resum de les mesures incloses al nou decret llei aprovat pel Govern.

8 Abril 2020

El Govern acorda amb els escriptors, llibreters, editors i il·lustradors potenciar la dimensió virtual de Sant Jordi i celebrar un gran Dia del Llibre a l'estiu

La consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, acorda en una telereunió amb representats dels escriptors, els llibreters, els editors i els il·lustradors celebrar el 23 d’abril una Diada de Sant Jordi amb gran activitat a la xarxa, mentre que per altra banda també s’aposta decididament per convocar a l’estiu amb caràcter extraordinari un Dia del Llibre que permeti a les llibreries, les editorials i les entitats treure les parades al carrer, amb els escriptors firmant presencialment les seves obres. La consellera ha dit en alguna ocasió que aquesta podria ser la gran festa de la recuperació de l’activitat presencial quan retorni la normalitat

icona document Nota de premsa del Govern sobre l'acord amb el sector del llibre per la celebració de Sant Jordi.

8 Abril 2020

La Xina dóna per acabat l'aïllament complet de Wuhan, l'epicentre de la pandèmia

8 Abril 2020

El president Quim Torra traspassa la gestió de les residències de gent gran al Departament de Salut

Després de les primeres setmanes de crisi sanitària, amb un fort impacte a les residències de la gent gran, el Govern traspassa la competència sobre aquesta matèria al Departament de Salut perquè faci un tractament més integrat al sistema sanitari de l'afectació important que està tenint la Covid-19 entre la gent gran. Així, la Direcció General d’Autonomia Personal del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies passa a formar part del Departament de Salut i seran els seus equips qui prendran les decisions sobre com atendre els residents, com fer els aïllaments correctament, com fer els trasllats cap a altres espais lliures de COVID19 i com tractar els brots dins de les residències. El president Quim Torra ha estat exigint una actuació més eficaç als responsables del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies i, finalment, ha decidit atorgar la competència al Departament de Salut.

El mateix president ho explica a les entitats del sector en una videoconferència, des de la Casa dels Canonges. Per part del món de les residències, hi són presents les següents entitats: ASADE, ACRA, La Confederació del Tercer Sector Social de Catalunya, la Taula d'Entitats del Tercer Sector Social, la Unió, UPIMIR i el Consorci de Salut i Social de Catalunya.

9 Abril 2020

"Molt pitjor que un confinament és un segon confinament; fem les coses bé, amb planificació i sentit comú", diu el president Quim Torra entrevistat a RAC1

El president de la Generalitat, Quim Torra, alerta, en una entrevista a “El Món a Rac1”, de les greus conseqüències que pot tenir l’aixecament del confinament total que preveu el govern espanyol per aquest dilluns. “Molt pitjor que un confinament és un segon confinament”, ha advertit Quim Torra, que ha reclamat “fer les coses bé, amb ordre, amb planificació, amb sentit comú, i això vol dir que sense una política de tests massius, que ens permeti saber on es troba la ciutadania, és molt difícil en aquests moments plantejar-se un desconfinament”.

icona document Nota de premsa del Govern amb els elements més destacats de l'entrevista.

9 Abril 2020

El Govern compra 14 milions de mascaretes per garantir l'autoprotecció de la ciutadania

El Govern proveïrà 14 milions de mascaretes a la població. El president Quim Torra ha explicat que “el subministrament de material sanitari ha estat clau” en la gestió de la crisi, tot i que s’ha queixat que la centralització dictada pel govern espanyol ha causat més dificultats a les que ja han tingut les comunitats autònomes alhora de “ sortir al món a buscar material”. “Ha estat un autèntic desgavell i ens ha portat a uns moments enormement difícils”, ha lamentat. El cap del Govern ha insistit en la necessitat d’una política massiva de testos, tal i com s’està duent a terme en altres països. Aquestes proves, ha dit, es prioritzarien “al personal sanitari i sociosanitari, la primera avantguarda, però també a tots els avis de  Catalunya que estan a les residències”.

En aquesta línia, Quim Torra ha destacat que, tot i les dificultats, i amb les gestions fetes en les últimes setmanes, “tenim ja l’estoc suficient perquè els nostres professionals estiguin coberts”. I ha anunciat que, entre el 14 d’abril i l’11 de maig “les farmàcies catalanes disposaran de 14 milions de mascaretes per a la població en general” que es distribuiran de manera ordenada, “en base a la targeta sanitària”. Aquesta operació permetrà que tots els ciutadans puguin disposar d’aquest material. “Vull que l’ús de guants i mascaretes sigui obligatori en l’espai públic”, ha demanat Quim Torra.

10 Abril 2020

El president Torra exigeix al govern espanyol "una resposta per escrit" basada en "criteris científics" a la demanda de la Generalitat de prorrogar el confinament total

 El president de la Generalitat, Quim Torra, denuncia, en una entrevista a Tarragona Ràdio, que l’executiu espanyol hagi “pres una decisió d’aquesta magnitud sense consultar el seu comitè científic”, en referència a l’aixecament del confinament total a partir de dilluns 13 d'abril. Quim Torra ha reclamat al president Pedro Sánchez que “contesti per escrit” la demanda de pròrroga que la Generalitat li va presentar el passat dimecres, acompanyada d’un document d’experts que l’avalen. “Que em contesti si aquest informe d’experts no és correcte, al seu entendre. Vull una resposta científica”, ha exigit. El cap del Govern ha criticat que la decisió del govern espanyol s’ha pres sense tenir en compte la saturació dels hospitals i la sobrecàrrega dels seus professionals, i “sense fer-nos arribar una indicació de com pretenen que dimarts un milió de catalans vagin a treballar, quines són les mesures de seguretat previstes, i quins sectors d’activitat afectats”.

icona video Es pot escoltar l'entrevista al final d'aquesta notícia de Ràdio Tarragona.

icona document Nota de premsa del Govern sobre l'entrevista a Ràdio Tarragona.

10 Abril 2020

En una entrevista a Ràdio Tarragona, el president Torra lamenta la manca de planificació del govern espanyol i que no hagi escoltat els experts

11 Abril 2020

La recerca feta a Catalunya contribueix a l'esforç científic internacional per combatre el coronavirus

Diverses institucions del sistema de coneixement de Catalunya estan liderant o participant activament en alguns dels projectes científics més rellevants destinats a combatre el virus SARS-CoV-2 i reduir els efectes de la pandèmia global de COVID-19 que ha causat. Centres de recerca, grans infraestructures, universitats i hospitals del nostre país estan investigant teràpies, vacunes i noves proves diagnòstiques per a la COVID-19. D’aquesta forma, la recerca d’excel·lència feta a Catalunya contribueix decisivament a l’esforç científic global en el context de la crisi sanitària mundial, reforçant el rol del nostre país com a un dels principals referents científics europeus des dels tres vèrtexs que caracteritzen, ara més que mai, la ciència: compartir els projectes amb la ciutadania, cooperar amb tot el món per aconseguir millors resultats, i optimitzar els recursos públics que s’hi dediquen.

icona document Nota de premsa sobre l'aportació de la recerca catalana als avenços internacionals contra la Covid-19.

11 Abril 2020

El president alemany, Frank-Walter Steinmeier, adreça un discurs de Pasqua memorable sobre la responsabilitat, la confiança, la solidaritat i la por davant la pandèmia

El president Quim Torra va veure aquest discurs des del seu confinament a la Casa de Canonges i el va prendre de referent perquè anava en la mateixa línia argumental que ell havia emprès en les seves compareixences per dirigir-se al poble de Catalunya.

12 Abril 2020

President Torra anuncia un Pla de mesures per protegir els ciutadans davant el retorn a l’activitat a què els aboca el govern espanyol

El president de la Generalitat, Quim Torra, anuncia que el Govern aprovarà, en reunió extraordinària, un Pla de mesures per pal·liar “l’escenari de retorn a l’activitat a què ens aboca el govern espanyol”, amb l’aixecament a partir de demà del confinament total. Per al cap del Govern, aquesta decisió de l’executiu espanyol és “una irresponsabilitat i una temeritat” no avalada pels experts tan d’aquí com de fora; i, per això, ha assegurat, “no ens quedarem de braços plegats. Estem decidits a fer tot el possible per a la seguretat i la protecció de la salut i la vida dels nostres ciutadans”. En el decurs d’una roda de premsa posterior a la reunió setmanal amb el president espanyol, Pedro Sánchez, i els presidents autonòmics sobre la COVID-19, el president Torra ha explicat que aquest conjunt de mesures s’han adoptat al si del comitè tècnic del Procicat i ”s’han estat treballant aquests últims dies amb la previsió daquesta equivocació del govern espanyol”.

icona document Nota de premsa sobre la compareixença del president Torra posterior a la videoconferència amb el president Pedro Sánchez i els presidents autonòmics.

12 Abril 2020

'Les nostres vides s’han transformat': el president Torra publica un article amb reflexions de la pandèmia

13 Abril 2020

Dispositiu per repartir mascaretes a les persones que hagin d'anar a treballar amb transport públic

La directora general de Protecció Civil de la Generalitat, Isabel Ferrer, la subdirectora general de Coordinació i Gestió d'Emergències de Protecció Civil, Imma Solé, i el cap de socors de Creu Roja a Catalunya, David Osorio expliquen com funcionarà el repartiment de mascaretes a Catalunya a partir del dimarts 14 d'abril.

Prop de mig miler de voluntaris de Creu Roja i centenars de voluntaris de diferents associacions municipals de Protecció Civil repartiran mascaretes a partir de primera hora del matí al més d'un centenar de punts situats als espais i intercanviadors amb més afluència de passatgers als municipis de més de 30.000 habitants. Les mascaretes seran per a les persones que hagin de fer servir el transport públic per anar a treballar i es lliuraran un cop s'hagi validat el títol de transport. El repartiment es farà a les estacions i intercanviadors on, d’acord amb els gestors de transports, hi ha més afluència de passatge.

14 Abril 2020

Educació comença el procés de repartiment de 22.000 dispositius amb connectivitat a alumnes que no en disposen per seguir el curs des de casa

El Departament d’Educació comença el procés de repartiment de 22.000 dispositius amb connectivitat a aquells alumnes que no en disposen, per tal que puguin seguir el curs des de casa durant al tercer trimestre, uns dispositius que rebran a partir del dia 20. A causa del confinament pel tancament de centres i davant del nou escenari lectiu, és prioritat del Departament garantir en l’alumnat dels centres educatius de més complexitat un seguit de mesures que facilitin les oportunitats d’aprenentatge.

icona document Nota de premsa del Departament d'Educació.

14 Abril 2020

El Govern impulsa un Pla de Rescat de 31 milions d'euros per pal·liar l'aturada del món cultural

El Govern de la Generalitat de Catalunya fa reunió ordinària del Consell Executiu. La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, explica que “el Departament de Cultura ha presentat un Pla de Rescat que contempla un primer paquet de mesures amb un pressupost de 31 milions d’euros, per contribuir a pal·liar l’afectació de l’aturada d’activitats i que està causant un fort impacte econòmic al món de la cultura”.

icona document Nota de premsa sobre la mesura presa pel Govern.

14 Abril 2020

Inici del període de desconfinament per fases decretat pel govern espanyol: el president Torra critica la decisió per precipitada i demana a Pedro Sánchez que rectifiqui

14 Abril 2020

El president Quim Torra posa fi a un mes de confinament a la Casa dels Canonges i pot tornar a casa

15 Abril 2020

El Govern incorpora una residència de 240 llits al Pla de xoc de residències de gent gran

El Govern de la Generalitat de Catalunya ha incorporat un nou espai residencial de 8.000 metres quadrats a Barcelona per afrontar la situació que pateixen algunes de les residències de gent gran de Catalunya arran del brot de coronavirus SARS-CoV-2. El nou centre disposa d’un total de 141 habitacions i fins a 240 llits i passarà a formar part dels equipaments de Salut per afrontar aquesta situació d’epidèmia. Així mateix, es preveu la instal·lació d’oxigen a un total de 66 llits dels 240 previstos.

icona document Nota de premsa sobre el nou espai residencial de 8.000 metres quadrats a Barcelona.

15 Abril 2020

El Govern canvia la manera de comptabilitzar les defuncions per covid-19 i la xifra es dispara a més de 7.000

El Govern de la Generalitat, a través del Departament de Salut, culmina un procés d’ampliació de les dades que comunica diàriament sobre l’impacte de la Covid-19 a Catalunya. Aquesta ampliació, amb l’objectiu de comunicar amb la màxima transparència possible, té a veure especialment amb les defuncions de persones: en aquest sentit, les dades donades fins ara eren oficials i recollien, a través dels hospitals catalans, les persones mortes en aquests tipus de centres. Però a partir d’avui, i seguint amb la premissa de donar la màxima informació que es té a l’abast, també es donen dades de defuncions a residències i a domicilis d’arreu de Catalunya. Això és fruit de l’acompliment de l’ordre donada pel Departament a les empreses de serveis funeraris de Catalunya de comunicar aquest tipus d’informació.

icona document Nota de premsa de Salut exposant el canvi del sistema de comptabilitzar les defuncions.

15 Abril 2020

El president Quim Torra es reuneix amb les entitats pels drets de les persones amb discapacitats

16 Abril 2020

Els mitjans d'arreu del món interroguen el president Torra en una roda de premsa internacional

16 Abril 2020

Europa supera el milió de contagis de covid-19 i s'acosta als 90.000 morts

17 Abril 2020

La ronda de reunions sectorials del president Torra continuen amb el sector turístic

19 Abril 2020

El president Quim Torra explica a la reunió de presidents autonòmics amb Pedro Sánchez que el Govern aprovarà el Pla de Desconfinament de Catalunya

 

icona document Text de la intervenció del president Quim Torra.

El president Torra ha aprofitat la seva compareixença per adreçar-se als joves de Catalunya:

 

19 Abril 2020

El decàleg del grup de treball pel desconfinament encapçalat pel doctor Oriol Mitjà, exposat per primer cop

20 Abril 2020

Reunió amb les tretze cambres de comerç de Catalunya amb el president Quim Torra

21 Abril 2020

Eines i estratègies pel desconfinament durant el brot de coronavirus a Catalunya: l'informe complet del grup d'experts

 

El Govern rep el document sencer que el president de la Generalitat, Quim Torra, va encarregar a un grup d’experts, dirigits pel doctor Oriol Mitjà. La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, explica als mitjans que “és un informe amb un seguit de recomanacions de tipus estratègic, per tal de guiar la Generalitat en el desenvolupament del pla de desconfinament de Catalunya”. El text destaca dues mesures: el distanciament social i la identificació de casos, contactes i el seu aïllament. També recomana una relaxació del confinament en 5 fases graduals seguint una metodologia, criteris i paràmetres avalats per la Unió Europea. Així com la previsió de possibles futurs escenaris de rebrots perquè “implicarien nous cicles de confinament, ja fossin globals o locals”. 

icona document Informe del grup d'experts encarregat pel president Quim Torra.

 

22 Abril 2020

El president Torra es reuneix amb el sector de les residències per analitzar el funcionament del Pla de xoc

icona document Nota de premsa sobre la reunió amb el sector de les residències de la gent gran.

23 Abril 2020

El president Torra agraeix a tots els treballadors de la Generalitat la feina que fan davant la pandèmia en la seva carta de Sant Jordi

El president de la Generalitat, Quim Torra, felicita tots els treballadors públics amb motiu de la Diada de Sant Jordi, i ha fet arribar el seu agraïment a aquells que estan “en primera línia lluitant contra la pandèmia i posant en risc la pròpia salut” i,  també als qui estan confinats a casa treballant pel país, pel seu “gran sentit de la responsabilitat i solidaritat”.  

El  cap de l’Executiu ha reconegut que davant el “moment greu en què la pandèmia del coronavirus SARS-CoV-2 continua expandint-se per tot el món i assotant cruelment Catalunya”, caldrà “fer un esforç molt gran per construir el país del futur després d’aquesta crisi”, que, ha recordat, “també és una crisi econòmica i social”. Per això, ha apel·lat també a la seva “responsabilitat” en la tasca de reconstrucció del país per “remuntar com a societat de benestar i de progrés que som”, que conjuntament hauran de fer amb el Govern, i els ha agraït per endavant la “tasca enorme que caldrà fer”.

El presidenta aprofitat per transmetre també “ànims i força” a tots els treballadors afectats per la malaltia i el seu “escalf molt especial i sincer” a tots a aquells servidors públics que no s‘han pogut acomiadar de familiars i persones estimades que han traspassat aquests dies.

20200423 carta sant jordi a treballadors Generalitat

23 Abril 2020

Un Sant Jordi ben atípic, amb moltes iniciatives per celebrar-lo des de casa

El president Quim Torra felicita el Sant Jordi als ciutadans amb aquesta imatge i aquests versos de Josep Carner:

La situació excepcional d’afectacions per la pandèmia de COVID 19 i les mesures de confinament decretades arreu del país afecten la tradicional celebració de la Diada de Sant Jordi d’enguany. No obstant això, el Govern ha treballat amb força per tal que, malgrat el caràcter especial de la jornada, tothom en pugui gaudir d’una forma o altra, des d’on estigui, i de forma virtual #SANTJORDI2020. En aquesta nota de premsa s'exposen totes aquestes iniciatives i recursos.

24 Abril 2020

"Necessitem mobilitzar tot el talent de Catalunya per construir junts el futur de les properes generacions", diu el president Torra en la seva compareixença al Parlament

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha fet una crida aquest matí, des del Parlament de Catalunya, a “tot el talent que té el país” per encarar la fase de construcció després de la pandèmia de la Covid-19. “Necessitem mobilitzar tot el talent de Catalunya per fer front al que ha de ser aquest pla per fixar l’horitzó del país, en el qual ens juguem el futur de les properes generacions de catalans”, ha subratllat.

Per fer front a la situació d’emergència derivada de la crisi del coronavirus, el president ha destacat que els pressupostos de la Generalitat per al 2020 “ens dotaran d’un marc que necessitàvem”, però que, un cop aprovats, caldrà veure com es prioritza cada línia. “Només amb aquests pressupostos no ens en sortirem”, ha alertat el cap del Govern, que ha reclamat “transferències directes per part de l’estat espanyol, i no préstecs” per poder fer front al cost sanitari d’uns 1.800 milions d’euros que suposarà aquesta crisi.

En aquest sentit, Quim Torra ha demanat que s’elimini el topall de dèficit, que es puguin aplicar els superàvits dels ajuntaments i que es rebaixi el dèficit fiscal que pateix Catalunya. “Necessitem, ara sí, tenir un estat a favor, que el govern espanyol jugui a favor”, ha afirmat el president, que també ha exigit a l’executiu de Pedro Sánchez “diàleg i cooperació, sense imposicions”.

icona document Nota de premsa de la compareixença del president Torra en la sessió de control del Parlament de Catalunya.

24 Abril 2020

El Parlament aprova el pressupost 2020 del Govern de la Generalitat en un ple marcat pel Coronavirus

El vicepresident del Govern i conseller d'Economia, Pere Aragonès, subratlla que els pressupostos de la Generalitat per al 2020 aprovats en el ple del Parlament de Catalunya “augmenten els recursos de la Generalitat i són la primera pedra per a la reconstrucció del país després de la Covid-19”. 

Els pressupostos de la Generalitat per al 2020 eleven la despesa no financera de la Generalitat fins als 27.512 M€, 3.070 M€ més (+12,6%) que als comptes del 2017Aragonès ha explicat que els pressupostos del 2020 es van dissenyar per “posar al dia els serveis públics, fer avançar l’estat del benestar i reforçar l’economia del coneixement”. Tanmateix, ha admès que la pandèmia “ha plantejat noves dificultats” que cal abordar “sense perdre temps”, però “és evident que no podem sortir d’aquesta crisi amb les mateixes receptes que amb la crisi del 2008, les quals van agreujar les desigualtats”. En aquest sentit, ha assegurat que “cal un canvi de paradigma que situï l’economia de la vida al centre de l’acció política”, i els pressupostos aprovats avui “són l’inici per del camí per fer-ho”.

icona document Nota de premsa del Govern sobre l'aprovació del pressupost 2020 al Parlament de Catalunya.

25 Abril 2020

El president Torra presenta el “Pla estratègic de transició del confinament, desconfinament gradual i nova normalitat, aprovat pel Govern”

El president de la Generalitat, Quim Torra, presenta el Pla estratègic de transició del confinament, desconfinament gradual i nova normalitat, aprovat pel Govern, i que contempla “un desconfinament progressiu i gradual”, que no posi “en risc” el sistema sanitari i protegeixi els ciutadans, i la tornada a “una nova normalitat”. Aquest Pla, que  representa “una visió conjunta necessària per liderar aquesta crisi”, segons ha explicat el cap de l’Executiu, ha estat elaborat en base a l’informe del doctor Oriol Mitjà i un equip d’experts, i els departaments de Salut i Interior, i “garanteix la coordinació de tots els departaments, i la col·laboració del món local, les diputacions i les entitats municipalistes” en la presa de decisions per combatre la Covid-19.

Compareixença del president Quim Torra per informar del Pla estratègic als mitjans i a la ciutadania:

icona document Document: Pla estratègic de transició del confinament, desconfinament gradual i nova normalitat

20200425 infografia del pla estratègic desconfinament

icona document Nota de premsa de la presentació del Pla estratègic de transició del confinament, desconfinament gradual i nova normalitat.

26 Abril 2020

'Si alguna cosa ha quedat clara de la fase del confinament és que la centralització no ha funcionat' (Comunicat del president Quim Torra posterior a la reunió amb Pedro Sánchez i els presidents autonòmics)

20200426 comunicat president torra

27 Abril 2020

El president Torra acorda amb el sector del Llibre elaborar un pla per 'rescatar i reactivar' el sector

El president de la Generalitat, Quim Torra, acorda amb els representants del sector del Llibre la creació d’una comissió de treball per elaborar “un pla de rescat i reactivació”, que permeti un retorn a l’activitat econòmica del sector. El cap de Govern explica que s’intentarà obrir l’activitat de la cadena de llibre “el més aviat possible”, però “no podem posar data, hem d’atendre les consideracions de les autoritats sanitàries”.

La reunió de treball, que s’ha celebrat mitjançant videoconferència, ha comptat amb la participació de la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, i els representants dels editors, distribuïdors, llibreters, escriptors, il·lustradors i dissenyadors gràfics.

icona document Nota de premsa del Govern sobre la reunió amb el sector del Llibre.

27 Abril 2020

El govern espanyol explica un pla de 4 fases de desconfinament que no atén els criteris ni les necessitats de Catalunya

El president Quim Torra fa arribar la seva protesta pel pla anunciat pel govern espanyol i també l'exposa públicament a les xarxes:

28 Abril 2020

El Govern aprova destinar 20 milions d'euros a un ajut d'urgència per a persones treballadores afectades econòmicament per la covid-19

El Govern ha aprovat destinar 20 milions d’euros a un ajut extraordinari per a despeses de primera necessitat, davant  la situació de vulnerabilitat econòmica en què es troben moltes famílies arran de la crisi sanitària de la Covid-19.

L’import serà de 200 euros en un únic pagament, que s’haurà de destinar a l’adquisició de productes d’alimentació, farmàcia i altres subministraments bàsics. L’ajut està adreçat a les persones treballadores que hagin patit una disminució d’almenys un 30% en els seus ingressos com a conseqüència d’un expedient de regulació temporal d’ocupació per les causes establertes al Real Decret Llei 8/2020, de 17 de març, o bé persones treballadores amb contracte temporal extingit també per causa de la Covid-19, així com els treballadors per compte propi que hagin suspès la seva activitat per raó de la crisi sanitària. En tots els casos, han de tenir càrregues familiars.

icona document Nota de premsa del Govern.

28 Abril 2020

El Govern incorpora les capacitats dels laboratoris universitaris i de centres de recerca al Programa Orfeu de detecció massiva de la covid-19

El Govern aprova l’activació de la fase 2 del Programa de Detecció Massiva de la Covid-19 basat en la capacitat de PCR dels agents del sistema de coneixement de Catalunya (Programa Orfeu), amb la incorporació de nous laboratoris universitaris i EURECAT (centre tecnològic de Catalunya). Aquesta ampliació del programa Orfeu suposa afegir capacitat per fer 139.000 tests, que se sumen als 170.000 previstos en la primera fase,  en el període d’unes sis setmanes i una nova inversió d’1,2 milions d’euros.

icona document Nota de premsa sobre l'activació de la fase 2 del Programa de Detecció Massiva de la Covid-19.

28 Abril 2020

S'aprova un nou decret llei amb mesures en relació amb el Sistema sanitari integral d'utilització pública de Catalunya

El Govern aprova un nou Decret llei amb el qual es dona llum verda a un conjunt d’actuacions, principalment de l’àmbit social i tributari, dirigides a pal·liar els greus efectes generats per la pandèmia de la Covid-19. Entre les mesures aprovades avui destaca, d’una banda, l’ajornament en el període de pagament de l’impost sobre les emissions de CO2 de vehicles de tracció mecànica i, de l’altra, la creació d’una prestació extraordinària d’urgència per a despeses de primera necessitat i destinada a aquells treballadors i autònoms amb càrregues familiars que pateixin una disminució dràstica i involuntària dels seus ingressos. L’ajut serà de 200 euros en un únic pagament i s’haurà de destinar a l’adquisició de productes d’alimentació, farmàcia i altres subministraments bàsics.

icona document Decret Llei 14/2020, de 28 d'abril, pel qual s'adopten mesures en relació amb el Sistema sanitari integral d'utilització pública de Catalunya, en l'àmbit tributari i social, per pal·liar els efectes de la pandèmia generada per la COVID-19 i d'adopció d'altres mesures urgents amb el mateix objectiu

29 Abril 2020

El ministre-president de Flandes, Jan Jambon, i el president Quim Torra fan una declaració conjunta sobre

El president de Catalunya i el ministre-president de Flandes intercanvien la seva experiència i reflexió sobre la situació  de la pandèmia provocada per la COVID-19 i comparteixen idees i bones pràctiques sobre com afrontar reptes futurs. Els presidents han transmès el seu més profund condol per la tràgica pèrdua de vides tant a Flandes com a Catalunya.

El ministre-president Jan Jambon i el president Quim Torra han coincidit que la situació continua requerint enfocaments innovadors per poder afrontar el que encara és una situació molt complicada, i han discutit els principals eixos de les seves propostes de desconfinament, així com les iniciatives orientades a protegir llocs de treball i empreses, restaurar el creixement i reforçar l’economia. Finalment, han explorat la possibilitat d’intercanviar informació científica en un futur proper entre els respectius grups d’experts que dirigeixen el desconfinament tant a Flandes com a Catalunya.

20200429 declaració conjunta amb jan jambon

 

29 Abril 2020

El Govern, les diputacions i les entitats municipalistes creen un grup de treball per coordinar el desconfinament

El president de la Generalitat, Quim Torra, convoca una reunió amb el món local, on s’acorda la creació imminent d’un grup de treball entre el Govern, les diputacions i les entitats municipalistes per gestionar conjuntament els plans de desconfinament locals. El grup de treball es posarà en marxa de manera immediata per elaborar un document de referència, que doni seguretat als municipis i estableixi uns criteris a seguir per desenvolupar els plans de desconfinament. Aquest document s’aprovarà en el marc del Procicat.

La reunió ha comptat amb la participació de la consellera de la Presidència, Meritxell Budó; el conseller d'Interior, Miquel Buch; la consellera de Salut, Alba Vergés; la presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín; el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn; el president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer; la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó; el primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni; el president de l'ACM, Lluís Soler; la presidenta de la FMC, Olga Arnau, i el president de Micropobles, Mario Urrea. També hi ha participat el secretari d'Administracions Locals i de Relacions amb l'Aran, Miquel Àngel Escobar, i els delegats territorials del Govern a Barcelona, Tarragona, Terres de l'Ebre, Catalunya Central, el Penedès, Girona, Lleida, i l'Alt Pirineu i Aran, entre d'altres autoritats. 

30 Abril 2020

El president Quim Torra presideix la reunió constitutiva del Consell del Diàleg Social de Catalunya amb sindicats i patronals

El president de la Generalitat, Quim Torra, afirma, durant la reunió constitutiva del Consell del Diàleg Social de Catalunya, que la situació actual derivada dels efectes de la pandèmia fa que en “una plataforma de diàleg social” com aquesta “la complicitat sigui encara més imprescindible”  per poder “sortir d’aquest malson”.  “Tenim una feina ingent per davant, però si som capaços de d’afrontar-la així, discutint oberta i francament, segur que ens en sortirem”, afegeix.

La reunió del president Torra i el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, amb el president de Pimec, Josep González; el president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre; el secretari general de CCOO de Catalunya, Javier Pacheco, i el secretari general d'UGT de Catalunya, Camil Ros, que també formen part d’aquest Consell, es fa la vigília de la celebració de l’1 de maig. La sessió de treball s’ha fet per videoconferència des de la Casa dels Canonges.

icona document Nota de premsa de la constitució del Consell de Diàleg Social de Catalunya.