Skip to main content

Carles Boix, escollit membre de l´American Academy of Arts & Sciences

Poques notícies tan importants com aquesta corren el risc de passar desapercebudes. L’amic Carles Boix, catedràtic de Ciències Polítiques de la Universitat de Princeton ha estat escollit nou membre de l´American Academy of Arts & Sciences, entitat fundada el 1790, i que en aquests 230 anys d’història, s’honora en reconèixer l’excel·lència a través de dues funcions: escollint els seus membres, “men and women of exceptional achievement, drawn from science, scholarship, business, public affairs, and the arts”, i conduint una sèrie de projectes i estudis que donin respostes als problemes de la societat. Basti afegir que 200 Premis Nobel i 50 guanyadors del Pulitzer n’han estat membres. A casa nostra, aquest reconeixement ha recaigut en Antoni Tàpies o Andreu Mas-Collell i pocs més.

En Carles, que va estudiar Dret i Història a la Universitat Central de Barcelona, viu, des de fa més de vint anys, als Estats Units, on va doctorar-se a la Universitat de Harvard. Professor de les Universitats d´Ohio, Chicago i, actualment, Princeton, una de les més prestigioses del món. Les seves recerques i els seus llibres, l’han convertit en un dels intel·lectuals i estudiosos de referència de l’economia política i anàlisis electorals del món..

Fa uns mesos publicava a El Singular un article sobre ell, del que em permeto rescatar aquests paràgrafs:

“No és fàcil discutir amb ell. Boix exigeix debat, crítica, independència de criteri i pressuposa una certa ironia en qui té al davant. També demana rigor i solvència però, sobretot, que es tingui alguna cosa a dir. No és membre de cap clan, no pertany a cap tendència, abomina de les etiquetes i de les capelletes. Això sí, com qualsevol català que no aspiri a tornar-se boig, vol un futur lliure i normal, com el de qualsevol altre país del món, pel seu, que resulta que és el nostre.

Sovint a en Carles Boix li he retret que acabarem per fer-li agafar la síndrome Josep Pijoan, és a dir, que renunciï a participar en el debat públic a Catalunya, el “ja us ho fareu”. Seria tristíssim. Crec que és un dels pocs homes del país capaç d’afrontar amb èxit una reformulació de la “Notícia de Catalunya” de Vicens Vives. El seu llibre “L´Obertura Catalana” és una premonició de la que ha de ser la seva Novíssima Notícia, que cal exigir-li perquè l’anem necessitant”. I ara afegiria, només, que la necessitem amb urgència.

Estic molt i molt content d’aquest reconeixement. Felicitats, Carles!

Més informació: http://www.amacad.org/

(Si voleu veure l’article publicat cliqueu aquí)