El Born, punt de trobada
Tres-cents anys després de la derrota, la lliçó d’història del Born ens ajudarà a enfrontar-nos críticament amb el passat i a formar ciutadans lliures per a un futur país lliure.
Molt poques vegades es té l’oportunitat de poder fer surar, reconstruir i repensar mons enfonsats. Gràcies als esforços de molts, El Born Centre Cultural, que obre coincidint amb la inauguració del Tricentenari de 1714, ens permet endinsar-nos en un món d’emoció, èpica i creació. L’èpica de trepitjar els carrers per on el general Villarroel va comandar el darrer contraatac l’11 de setembre, avançant amb la cavalleria per fer front a les tropes borbòniques abans de caure ferit; l’emoció de descobrir un barri i una ciutat plens de llum, de vida, de jocs, de comerç, dinàmics i oberts, on els cònsols d’Holanda hi tenien la casa, molt a prop d’on un corder acabava les violes que exportava a tot Europa.
Tot aquest món va enfonsar-se, juntament amb mil cases més, amb la repressió borbònica que va seguir a la desfeta catalana. Entre les restes de la ciutat que quedava dempeus i l’enorme fortalesa, la Ciutadella, que s’alçava per vigilar-la i sotmetre-la, va quedar un espai buit, l’esplanada on, entre 1874 i 1876, Antoni Rovira i Trias i Josep Fontserè van construir un magnífic mercat. La seva especial construcció va permetre que sobrevisquessin les ruïnes al subsòl.
El Born ofereix, en primer lloc, una exposició permanent i un jaciment. Amb milers de peces trobades, maquetes i vídeos, el visitant s’adonarà que s’acaba el tòpic de la decadència catalana, així com de l’altíssima qualitat de vida de la societat barcelonina del 1700. El Born és una oportunitat única d’entrar per la porta del darrere de la història i reconstruir un món a través de les seves històries privades.
(Si voleu veure l’article publicat cliqueu aquí)