Skip to main content

Cartell: Homenatge

També han respost...

Maria Giralt: 'Quin és el sentit de la celebració de l'Orgull?'

| Respostes amb criteri

L'Orgull és la reivindicació permanent dels drets de les persones LGBTI+.

L'origen d'aquesta celebració es remunta al 1969, quan la clientela del bar Stonewall, al barri novaiorquès del Greenwich Village, farta de patir les habituals batudes policials contra els bars freqüentats per persones LGBTI+, va oferir una forta resistència de protesta, que va durar setmanes. Aquell dia, un 28 de juny, es considera l'inici de l'activisme LGBTI+. A casa nostra, el 1977 es va celebrar la primera manifestació LGBTI+ de l'estat, a les Rambles de Barcelona.

Han passat més de cinquanta anys i, en el món occidental, les reivindicacions de l'activisme LGBTI+ han conquerit lleis que protegeixen els drets humans de lesbianes, gais, bisexuals, trans i intersexuals.

Aleshores, per què hem de continuar celebrant l'Orgull?

Fa uns anys hauríem respost que la LGBTIfòbia encara està instal·lada a la nostra societat i què existeixen països del nostre entorn on les persones LGBTI+ són empresonades, apedregades i fins i tot, penjades a la forca per la seva orientació sexual, identitat de gènere o expressió de gènere, i cal continuar lluitant.

Ara, en canvi, a aquesta resposta hauríem d'afegir què existeix un inquietant creixement de votants, alimentats per sectors ultraconservadors fortament finançats, que qüestionen els drets de les persones LGBTI+, i comunitats autònomes que advoquen per escapçar les lleis que tant ens ha costat conquerir.

Com deia a l'inici, l'Orgull és una reivindicació permanent, una constant per mantenir l'autoexigència d'una societat que clama pels drets humans. Cal fer un blindatge social contra la regressió i la involució perquè, en cas de no ser així, continuarà avançant sense aturador. I ja serà massa tard.


Maria Giralt1Maria Giralt Castells (Barcelona, 1958). Va assistir a la manifestació LGBTI del 1977 a les Rambles de Barcelona. Medalla al treball 2109 President Macià. Actualment directora de Gayles.tv i LaDiferencia.cat, presidenta de l'associació Gender and LGBT Lab, membre de la comissió del Consell Nacional LGBTI, vicepresidenta de la Cambra LGBTIQ+ de Catalunya i directora del Pride Social Barcelona@mgiraltca

També han respost...