Skip to main content

També han respost...

Pere Fortuny: 'Per què homenatgem les víctimes del franquisme al Fossar de la Pedrera?'

| Respostes amb criteri

El diumenge dia 13 d'octubre a les 12 del migdia, al Fossar de la Pedrera del Cementiri de Montjuïc de Barcelona, l’Associació Pro-Memòria als Immolats per la Llibertat a Catalunya celebrarem el nostre acte anual d'homenatge a les persones executades a Barcelona entre 1939 i 1952, inhumades en aquest fossar, i a totes les víctimes de la violència i la repressió franquista, organitzat, conjuntament i amb el suport del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya.

En honor als fundadors de l'Associació, voldríem recordar i reivindicar, també, el sentit del Fossar de la Pedrera, un Espai Memorial, que no és altre que el Dret de la Memòria de les persones que hi estan inhumades, persones executades a Barcelona entre 1939 i 1952, gairebé totes afusellades al Camp de la Bota, condemnades en judicis sumaríssims il·legals i il·legítims, pel règim franquista; voldríem recordar i reivindicar, també el dret a la Memòria de les víctimes dels bombardeigs, inhumades al Fossar, perquè no van ser reclamades per ningú; i voldríem recordar i reivindicar, també, el Dret a la Memòria de les persones víctimes d'altres violències com la pobresa que, formen part de la història del nostre país i que, per manca de recursos, van ser enterrades en el que era una fossa comuna fins a l'any 1980.

Un acte per reivindicar, també el Dret a la Memòria de totes les persones, col·lectius, entitats, sindicats, partits i institucions que han patit la violència i la repressió del règim franquista, en qualsevol de les seves formes, dins i fora de l'Estat espanyol, a partir del cop d’estat del 18 de juliol de 1936.

És per tot això que convidem a tothom a assistir-hi, per poder compartir l'homenatge en el que reivindicarem, un any més, el Dret a la Memòria, els Valors Democràtics que van defensar amb la seva vida les víctimes de la violència i la repressió franquista i que, més que mai, hem de continuar defensant. I reivindicarem també que l'Estat espanyol apliqui, d'una manera efectiva, definitiva i urgent, els principis de justícia transicional de veritat, justícia, reparació, memorialització i garanties de no repetició, tal com estableixen les Nacions Unides.


Pere Fortuny 2 Pere Fortuny i Velàzquez (Mollet del Vallès, 1933). Expresident de l’Associació Pro-Memòria als Immolats per la Llibertat a Catalunya. @immolats_cat

També han respost...