Skip to main content

Cartell: Homenatge

També han respost...

Ramon Piera: ‘Conèixer i divulgar dades dels Països Catalans és apassionant?’

| Respostes amb criteri

Efectivament, sempre que ho facis amb il·lusió i amb ganes d'aprendre. Aquest és un projecte personal que té prop de cinquanta anys de vida. Va començar en una època en la qual era difícil trobar informació sobre els fets i els personatges de Catalunya perquè la dictadura franquista s'havia encarregat d'amagar-la.

Per això, primer per curiositat i després per conèixer millor el meu país, vaig començar a omplir una fitxa per a cada dada que trobava en qualsevol mitjà (diaris, llibres, revistes, fulls solts, etc.). També vaig adonar-me que centrar-ho només a Catalunya era complicat, ja que biogràficament i històricament hi havia moltes connexions amb altres terres de parla catalana, i per això, vaig decidir ampliar-ho a tots els Països Catalans. D'aquesta manera i amb els anys, vaig arribar a omplir unes 75.000 fitxes.

A partir del 1990 vaig començar a copiar les fitxes a l'ordinador, creant una base de dades que feia molt més senzilla la tasca de coordinar i revisar tots els registres. Un cop fet, vaig creure que el millor seria compartir amb tothom aquesta informació, i després d'alguns projectes per Internet (amb més o menys encerts), finalment el 2017 vaig crear un bloc amb WordPress (dadescat.com) que és actualment el que hi ha a l'abast de tothom.

Així mateix, des de fa un temps estic treballant en la pàgina de Calendari, on hi ha les efemèrides ordenades per mesos i per dies de tots els fets ocorreguts als Països Catalans. També des de fa un parell d'anys poso cada dia a les xares socials (Facebook i X) una efemèride destacada d'aquella data.

Tot aquest treball el feia en moments lliures, ja que mentrestant estava treballant en empreses o havia d'ocupar-me de negocis com autònom, per això robava moltes hores a la son i als moments de lleure que prenia a la família i als amics. Actualment, ja estic mig jubilat i he anat a viure a Figuerola del Camp, lloc on he trobat la tranquil·litat, envoltat d'un entorn natural (és el meu paradís particular). Gràcies a això, he pogut penjar totes les dades al bloc (actualment unes 42.000) i així a partir d'ara podré actualitzar-les i anar afegint les que falten.

Tot i ser un projecte personal, són moltes les persones que m'han donat suport i que han col·laborat mitjançant informacions o correccions d'alguna dada, o que m'han enviat llibres, articles o documents, i els estic molt agraït. A l'apartat de Col·laboració trobareu les possibles maneres de fer-ho.

Actualment, la meva màxima i única satisfacció és comprovar com dia a dia aquest projecte és aprofitat pel màxim possible de gent interessada a conèixer una mica més i millor les terres de parla catalana.


Ramon Piera3 Ramon Piera i Andreu (Valls, 1957). @RamonPieraAndre Col·leccionista de dades i responsable del portal DadesCat de dades dels Països Catalans.

També han respost...