Skip to main content

També han respost...

Anna Costal i Fornells: ‘Josep Anselm Clavé és autor de La marsellesa?’

| Respostes amb criteri

 

La marsellesa va ser composta per Rouget de Lisle l’any 1792, però Josep Anselm Clavé és autor de la traducció al català i de l’adaptació per a cor masculí de l’himne francès. La societat coral Euterpe, que ell va fundar i dirigir, va estrenar-la al teatre Novetats de Barcelona el 24 de setembre de 1871, diada de La Mercè. L’any següent l’Euterpe va cantar La marsellesa al final de cada concert, i les còpies de la partitura, autoritzades pel mateix Clavé, van començar a circular per la xarxa de societats corals d’arreu del país. És així com aquest himne es va convertir en l’emblema dels republicans federals catalans.

De pensament liberal i progressista, Clavé va dedicar la seva trajectòria vital i professional a defensar els ideals de progrés, fraternitat i llibertat amb la voluntat última de transformar el regne d’Espanya en una república democràtica. Per assolir aquesta fita va fer servir totes les eines que tenia a l’abast: va impulsar una xarxa de societats corals, va desenvolupar habilitats empresarials arriscades, va fundar diversos periòdics, va compondre un catàleg musical de més de cent seixanta obres, i va esdevenir un líder polític carismàtic desterrat, empresonat i exiliat en diverses ocasions.

Aquest any commemorem el bicentenari del naixement de Josep Anselm Clavé (1824-1874). Reivindicar el seu llegat i el dels seus coetanis és una manera interessant d’endinsar-nos en la història contemporània de Catalunya i de descobrir que algunes de les problemàtiques, incerteses i reivindicacions del segle XIX no són tan lluny i encara ressonen en el nostre present.


Anna Costal 2Anna Costal i Fornells (Girona, 1981). Musicòloga i professora a l’Escola Superior de Música de Catalunya. El 2024 és comissària de l’Any Clavé per la Generalitat de Catalunya.

També han respost...