També han respost...
-
Marcantoni Malagarriga-Picas: 'Per què la Llei d'Amnistia de 1977 vulnera la Llei de Recerca Biomèdica?'
-
Frederic Perers: Han aconseguit castellanitzar el català ‘sin que se note el cuidado’?
-
Anna Varderi: 'Per què el voluntariat és tan important en entitats com la Fundació Villavecchia?'
-
Joan Planes: 'Com valoram els deu anys d’activisme i lluita de l’Assemblea Sobiranista de Mallorca (ASM)?'
-
Joaquim Vilarnau: ‘L'estaca' és un himne internacional?
-
Víctor Alexandre: 'Per què fa 25 anys era tan impactant dir Jo no sóc espanyol?'
-
Jaume Roure i Brice Lafontaine: 'Per què hem de reivindicar Perpinyà la catalana?'
-
Ferran Çivit: 'Per què calia renovar el mapa dialectal català?'
-
Jordi Pardo: ‘Què són els Diàlegs amb Música de la Fundació Pau Casals?’
-
Adriana Bàrcia José: 'Per què cal reivindicar Aurora Bertrana?'
-
Pere Fortuny: 'Per què homenatgem les víctimes del franquisme al Fossar de la Pedrera?'
-
Berta Serra: 'Per què cal que docents, alumnes i famílies ens mobilitzem per a defensar la llengua?'
-
Anna Costal i Fornells: ‘Josep Anselm Clavé és autor de La marsellesa?’
-
Josep Vicent Frechina: ‘Per què Caramella mira la tradició com una vivència actual i no com un vestigi del passat?’
-
Òscar Palau: 'Què hi trobarem al festival de les variants dialectals de la llengua catalana?'
-
Marc Clotet: 'Per què és important la commemoració de l’Any Desvalls?'
-
Lluís Mont: 'Com podem promoure l'ús del català a la sanitat?'
-
Ramon Piera: ‘Conèixer i divulgar dades dels Països Catalans és apassionant?’
-
Rosario Palomino: 'Quin és l'objectiu de la campanya No em canviïs la llengua?'
-
Xènia Gaya: 'Per què calen projectes com Festivals Terres de l’Ebre per impulsar la cultura en l’àmbit rural?'
-
Maria Giralt: 'Quin és el sentit de la celebració de l'Orgull?'
-
Manel Carrera: 'Com es presenta la renovació del portal Festes.org?'
-
Xavier Cuadras Morató i Modest Guinjoan Ferré: 'Què és 5centims.cat?'
-
David de Montserrat i Nonó: 'Per què Joan Pujol Garcia «Garbo» hauria de ser honorat per Barcelona i Catalunya?'
-
Ivan Sànchez: 'Per què diem que la Patum és la festa dels sentits i dels sentiments?'
-
Gemma Sastre: 'Què ofereix una fira d’espectacles literaris com Litterarum?
-
Jaume Garau: ‘Quins són els objectius de la Trobada Nacionalista dels Països Catalans?’
-
Sabrina Guillem: ‘Per què són tan importants els agermanaments entre catalans del nord i del sud?’
-
Maria Llabrés: 'Per què els joves de Mallorca es mobilitzen per la llengua?'
-
Anna Gascon: 'Per què cal sortir als carrers de València per commemorar la Diada del 25 d'Abril?'
Joan Planes: 'Com valoram els deu anys d’activisme i lluita de l’Assemblea Sobiranista de Mallorca (ASM)?'
Després de la constitució de l’Assemblea Nacional Catalana (2012) i de Decidim, Plataforma pel Dret a Decidir del País Valencià (2013), havia arribat el moment que l’activisme independentista de Mallorca prengués alguna iniciativa en el mateix sentit i objectiu. I així es va fer. Tot va començar després que el company Josep Planas Garriga convocàs, al monestir de la Real, una cinquantena d’entusiastes, entre els quals Bartomeu Adrover Fiol, Josep Muncunill i Ribes i molt d’altres, amb l’objectiu de lluitar contra el colonialisme espanyol i aconseguir la llibertat del nostre país. Aquest grup de gent es va continuar reunint i treballant fins que el 8 de març de 2014 va inscriure al Registre d’Associacions de la Conselleria de Presidència del Govern de les Illes Balears el primer secretariat de l’Assemblea Sobiranista de Mallorca (ASM), el qual estava encapçalat per l’escriptora Maria Antonia Oliver com a presidenta, acompanyada per Josep Planas com a vicepresident, Jaume Calafell Massanet com a secretari i Josep Muncunill com a tresorer.
D’aleshores ençà s’han constituït set secretariats més, tres dels quals han estat presidits per Cristòfol Soler Cladera (del 31/10/2015 fins al 17/04/2018), dos per Margalida Miquel Perelló (del 18/04/2018 fins al 2 de gener de 2022) i els dos darrers, fins a l’actualitat, per qui vos escriu (des del 3/01/2022). Tots els membres que han conformat aquests secretariats han dedicat temps i feina per continuar estenent el sobiranisme a Mallorca, per esdevenir un nexe d’unió i de coordinació entre persones i grups decidits a estructurar el catalanisme independentista a l’illa i per establir vies de coordinació i cooperació amb organitzacions similars a la resta de les illes Balears i Pitiüses i als Països Catalans.
La presidència de Cristòfol Soler va suposar un moment de gran impuls de la massa social i va coincidir amb els moments de màxim creixement de l’independentisme al Principat, després de la sentència del Tribunal Constitucional de l’any 2010 sobre l’Estatut d’Autonomia de Catalunya de 2006, de la consulta no vinculant del 9N i de les manifestacions multitudinàries organitzades per l’ANC. Coincidint amb aquest període, el 20 d’abril de 2016, a la Llotja del Cànem, a Castelló, els presidents Cristòfol Soler (ASM), Jordi Sànchez (ANC) i Antoni Infante (Decidim) varen constituir i presentar la Confederació d’Entitats Sobiranistes dels Països Catalans amb l’objectiu de reforçar i fer créixer el dret a decidir dels nostres pobles. Des d’aleshores se n’han fet dues trobades més, la segona l’1 de setembre de 2023 a Can Alcover (Palma) i la tercera el 9 d’octubre de 2024 al Teatre Miquelet (València).
La presidència de Margalida Miquel Perelló va coincidir amb l’etapa de repressió judicial espanyola contra els líders polítics de la Generalitat de Catalunya per l’organització del Referèndum unilateral sobre la independència de Catalunya de l’1 d’Octubre de 2017 i també contra els líders de les entitats representatives de la societat civil, Òmnium Cultural i Assemblea Nacional Catalana (ANC). Durant aquest període cal destacar les manifestacions de suport organitzades a Mallorca i també el sopar groc de suport als presos polítics i en solidaritat amb els seus familiars que també es va organitzar.
La presidència actual ha coincidit amb l’etapa posterior de la repressió: l’etapa dels indults condicionats dels presos polítics, de les negociacions del Govern de la Generalitat amb el Gobierno de España a través de la taula de diàleg, dels suports dels partits independentistes al Gobierno de España del partit socialista de Pedro Sánchez a canvi d’una llei d’amnistia d’aplicació mínima, discrecional i arbitrària. Les conseqüències de tot plegat no són altres que la desafecció de la majoria independentista i la consegüent desmobilització i pèrdua de la majoria absoluta al Parlament de Catalunya, cosa que ha comportat que el Govern i la Presidència de la Generalitat passassin a mans del PsoE (també l’Ajuntament de Barcelona). Així i tot, des de l’ASM persistim i persistirem en el nostre objectiu de difondre la necessitat imperiosa de lluitar per la independència del nostre país i del conjunt nacional que conformam els Països Catalans, com a única manera de supervivència com a poble, de superar totes les emergències que patim i d’aspirar a un Estat propi més just, pròsper i igualitari. Per aquest motiu també treballam per a una major implementació territorial de la nostra entitat, i amb aquesta finalitat s’ha constituït últimament l’Agrupació Territorial de Llevant.
L’Assemblea Sobiranista de Mallorca, durant aquests deu anys d’activitat, activisme i lluita, ha portat a terme tot un seguit d’iniciatives, de què ens sentim molt satisfets, que no voldria deixar d’esmentar. Iniciatives que continuarem duent a terme fins que no s’assoleixi l’objectiu de la independència, que és indispensable per superar el colonialisme que patim des del 1707 al País Valencià, des del 1714 al Principat de Catalunya i des del 1715 a Mallorca.
Entre les moltes activitats desenvolupades començaria per esmentar els sopars-col·loqui que duim a terme periòdicament com a activitat de contacte directe amb associats i simpatitzants i que serveixen de formació i debat. En aquests col·loquis hem comptat amb la presència de persones molt rellevants i diverses, com ara per exemple el politòleg i escriptor Ramón Cotarelo; l’economista, exeurodiputat i exconseller d’Empresa Ramon Tremosa; l’advocat Jordi Pina; el 131è president de la Generalitat Quim Torra (en dues ocasions); l’activista, polític català i director d’Octuvre Albano Dante Fachín; els líders dels partits de país Lluís E. Apesteguia (Més per Mallorca), Tolo Gili (PI) i Sara Barceló (CUP-Mallorca); el cantautor, polític i activista Lluis Llach; el polític i jurista Josep Costa; l’actor i activista Toni Albà; l’economista, ex-consellera d’Ensenyament i exeurodiputada Clara Ponsatí; el polític i primer president de la Generalitat Valenciana Josep Lluís Albinyana; i l’expresident del Govern de les Illes Balears Cristòfol Soler.
Altres activitats significatives poden ser la participació en la Comissió Cívica Tricentenari 1715-2015 per recordar i divulgar els efectes del Decret de Nova Planta a Mallorca. Entre altres coses l’ASM va coproduir el documental La Resistència dirigit per Pere Sànchez. D’altra banda, l’any 2021 ens vàrem bolcar en la celebració dels 500 anys de les Germanies a Mallorca i també vàrem produir un documental explicatiu, amb el mateix director, titulat Germania. Silenci trencat. Tots dos documentals, a part de l’estrena, van ser projectats i comentats a més de trenta localitats de Mallorca.
També estam molt satisfets de dues activitats comunicatives i de difusió que duim a terme des de fa molt. Una és la paradeta publicitària que cada dissabte es munta a la Porta Pintada de Palma, i que ja ha repartit més de 64.000 tríptics. L’altra és el programa radiofònic Sobiranistes, que ha passat de ser emès mensualment el primer any, a quinzenalment en l’actualitat a Ona Mediterrània, en què es debaten temes d’actualitat i emergència de país des d’una òptica independentista.
I per acabar, volem esmentar que mantenim contactes i relacions amb altres entitats de la societat civil i amb agents econòmics i socials. Entre aquests, per exemple, amb l’Obra Cultural Balear, els sindicats STEI-Intersindical, la Unió Obrera Balear, la Pimem, el Cercle d’Economia de Mallorca, l’Associació Memòria de Mallorca. Sempre amb la intenció de difondre els nostres objectius i manifestar les emergències que ens ocupen i preocupen. Sense cap dubte, també cal destacar que mantenim una estreta i constant relació amb les entitats germanes dels Països Catalans, l’ANC i Decidim, i que ens feim presents a les diades de l’Onze de Setembre a Catalunya i del 9 d’Octubre al País Valencià, sempre amb l’objectiu compartit de reivindicar la nostra història i la independència de la Nació Catalana completa o Països Catalans.
Per tant, i per concloure, podem valorar el paper i les activitats de l’ASM com a positives per a la difusió del sentiment nacional i de la independència.
Joan Planes Ferragut (Llubí, 1957). @PlanasFJoanCAT. President de l’Assemblea Sobiranista de Mallorca (@AssembSmallorca)
També han respost...
-
Marcantoni Malagarriga-Picas: 'Per què la Llei d'Amnistia de 1977 vulnera la Llei de Recerca Biomèdica?'
-
Frederic Perers: Han aconseguit castellanitzar el català ‘sin que se note el cuidado’?
-
Anna Varderi: 'Per què el voluntariat és tan important en entitats com la Fundació Villavecchia?'
-
Joan Planes: 'Com valoram els deu anys d’activisme i lluita de l’Assemblea Sobiranista de Mallorca (ASM)?'
-
Joaquim Vilarnau: ‘L'estaca' és un himne internacional?
-
Víctor Alexandre: 'Per què fa 25 anys era tan impactant dir Jo no sóc espanyol?'
-
Jaume Roure i Brice Lafontaine: 'Per què hem de reivindicar Perpinyà la catalana?'
-
Ferran Çivit: 'Per què calia renovar el mapa dialectal català?'
-
Jordi Pardo: ‘Què són els Diàlegs amb Música de la Fundació Pau Casals?’
-
Adriana Bàrcia José: 'Per què cal reivindicar Aurora Bertrana?'
-
Pere Fortuny: 'Per què homenatgem les víctimes del franquisme al Fossar de la Pedrera?'
-
Berta Serra: 'Per què cal que docents, alumnes i famílies ens mobilitzem per a defensar la llengua?'
-
Anna Costal i Fornells: ‘Josep Anselm Clavé és autor de La marsellesa?’
-
Josep Vicent Frechina: ‘Per què Caramella mira la tradició com una vivència actual i no com un vestigi del passat?’
-
Òscar Palau: 'Què hi trobarem al festival de les variants dialectals de la llengua catalana?'
-
Marc Clotet: 'Per què és important la commemoració de l’Any Desvalls?'
-
Lluís Mont: 'Com podem promoure l'ús del català a la sanitat?'
-
Ramon Piera: ‘Conèixer i divulgar dades dels Països Catalans és apassionant?’
-
Rosario Palomino: 'Quin és l'objectiu de la campanya No em canviïs la llengua?'
-
Xènia Gaya: 'Per què calen projectes com Festivals Terres de l’Ebre per impulsar la cultura en l’àmbit rural?'
-
Maria Giralt: 'Quin és el sentit de la celebració de l'Orgull?'
-
Manel Carrera: 'Com es presenta la renovació del portal Festes.org?'
-
Xavier Cuadras Morató i Modest Guinjoan Ferré: 'Què és 5centims.cat?'
-
David de Montserrat i Nonó: 'Per què Joan Pujol Garcia «Garbo» hauria de ser honorat per Barcelona i Catalunya?'
-
Ivan Sànchez: 'Per què diem que la Patum és la festa dels sentits i dels sentiments?'
-
Gemma Sastre: 'Què ofereix una fira d’espectacles literaris com Litterarum?
-
Jaume Garau: ‘Quins són els objectius de la Trobada Nacionalista dels Països Catalans?’
-
Sabrina Guillem: ‘Per què són tan importants els agermanaments entre catalans del nord i del sud?’
-
Maria Llabrés: 'Per què els joves de Mallorca es mobilitzen per la llengua?'
-
Anna Gascon: 'Per què cal sortir als carrers de València per commemorar la Diada del 25 d'Abril?'