Skip to main content

També han respost...

Anna Gascon: 'Per què cal sortir als carrers de València per commemorar la Diada del 25 d'Abril?'

| Respostes amb criteri
"Del dia que ara esmente guardeu memòria
El 25 d'abril de 1707
Que trista batalla
Va somoure la terra d'Almansa
L'exèrcit Borbó
Al de l'Àustria va vèncer d'un colp" (Romanç de cec, Al Tall)

El 25 d’abril és el dia les llibertats nacionals del País Valencià. La data commemora la derrota de l’exèrcit de Carles d’Àustria per les tropes de Felip V de Borbó en la Batalla d’Almansa, que va suposar la pèrdua dels furs i la imposició dels decrets de nova planta. L’equivalent valencià a l’Onze de Setembre a Catalunya.

Com cada any, i ja en són 45, Acció Cultural del País Valencià convoca la ciutadania a participar en la manifestació que recorrerà els carrers de València amb el lema “País Valencià: llengua, cultura, futur”. Semblen coses bàsiques, elementals, normals… però no. Encara és necessari anomenar el territori, mantenir vives i fortes la llengua i la cultura -que construeixen vida, identitat i arrel- i assegurar el seu futur. El nostre futur com a poble.

Enguany és especialment important omplir els carrers de reivindicació i fermesa perquè amb el govern antivalencià de PP-VOX s’està produint un retrocés perillós en les llibertats nacionals.

Han censurat publicacions comarcals i revistes infantils, com Camacuc o Cavall Fort, simplement pel fet d'estar en català. Han cancel·lat concerts, com el d'El jardí de les meravelles, d’Elies Monxolí, un músic de renom internacional. Han canviat el nom de l'auditori de Torrent, que estava dedicat a un dels músics del grup Al Tall, Vicent Torrent. La censura i la prohibició, la negació del fet nacional, ha arribat a la retirada del premi Guillem Agulló, o la negació a declarar oficialment el centenari Vicent Andrés Estellés.

Seguint la seua línia antivalenciana han posat en marxa una bateria de proposicions de llei que atempten directament contra la llengua, amb una llei que anomenen de “llibertat educativa” però redueix  i elimina en alguns casos l'ensenyament en la nostra llengua, una altra llei contra els mitjans de comunicació públics que suposarà un control polític d'À Punt, i una anomenada “llei de la concòrdia” contra la memòria democràtica. Així mateix, mostren el seu tarannà amb una altra llei contra la transparència que redueix el control als poders públics. I, per acabar, els protagonistes d'innombrables casos de frau públic, volen modificar la llei de l’Agència Antifrau. 

Davant d’aquestes polítiques que volen reduir-nos a expressió folklòrica, que neguen la cultura, la llibertat, la democràcia i que s'apropien descaradament de les institucions, i dels cabals públics, tenim el deure cívic de manifestar-hi públicament el nostre rebuig. I fer-ho al carrer, tot seguint les paraules del poeta:

"No et limites a contemplar
aquestes hores que ara vénen.
Baixa al carrer i participa.
No podran res davant un poble
unit, alegre i combatiu!"
Vicent Andrés Estellés. Poble

Anna Gascon 2Anna M. Gascon (Paterna, 1961). Secretària d’Acció Cultural del País Valencià. Llicenciada en Filologia catalana per la UV. Professora jubilada de Llengua i literatura catalana. Membre d’1entretants (Xarxa cooperativa de professorat per l’ensenyament en valencià). Autora de guies didàctiques del Correllengua.

També han respost...